Η αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα πιο πολύτιμα εφόδια που μπορεί να έχει κανείς. Μας δίνει δύναμη και αποτελεί βασική προϋπόθεση για να είμαστε ικανοποιημένοι από τη ζωή μας και να αισθανόμαστε επαρκείς, ώστε να πετυχαίνουμε κάποιους από τους στόχους μας.

Από πότε χτίζεται η αυτοπεποίθηση;

Η αυτοπεποίθηση δεν έχει να κάνει με μια εξιδανικευμένη, κατασκευασμένη εικόνα του εαυτού μας που ανταποκρίνεται σε αυτά που περιμένουν οι άλλοι από εμάς, αλλά με τη βαθιά αποδοχή του εαυτού μας, με όλες τις αδυναμίες και τα προσόντα που αυτός έχει.

Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση, όπως όλα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, χτίζονται από την παιδική ηλικία, μέσα από την αποδοχή και την επιβράβευση των γονέων και από την προτροπή τους να παίρνει το παιδί πρωτοβουλίες και να αποκτά εμπειρίες.
Για αυτό και είναι σημαντικό, να αποδεχόμαστε τα παιδιά και να αγκαλιάζουμε κάθε χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του. Έτσι θα τα βοηθήσουμε να αναγνωρίσουν τα δυνατά τους σημεία αλλά και τα αδύναμα, για να δουλέψουν και να καταφέρουν να τα εξελίξουν, δίχως να αισθάνονται ότι μειονεκτούν.
Ακόμη όμως κι αν δεν έχουμε καταφέρει να χτίσουμε την αυτοπεποίθησή μας κατά την παιδική μας ηλικία, πρέπει να προσπαθήσουμε να την κατακτήσουμε στην ενήλικη ζωή μας.

Οι κινήσεις που την  τονώνουν

Μερικές από τις συνήθειες, που μπορείτε να υιοθετήσετε άμεσα για να την τονώσετε, περιλαμβάνουν:

*Φτιάχνουμε μια λίστα με τα επιτεύγματά μας

Οι λίστες αποτελούν πάντα μια καλή ιδέα, αφού μας βοηθούν να οργανώνουμε και να οπτικοποιούμε όσα σκεφτόμαστε. Σε αυτήν την περίπτωση, φτιάχνοντας μια λίστα μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα όσα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα στη ζωή μας και κατ’ επέκταση να αντλήσουμε δύναμη από το παρελθόν μας.

Παίρνουμε, λοιπόν, ένα χαρτί και το χωρίζουμε σε δύο στήλες. Στην αριστερή σημειώνουμε το επίτευγμά μας και στη δεξιά συνοψίζουμε με μια λέξη τι χρειάστηκε για το φέρουμε εις πέρας. Με αυτόν τον τρόπο, θα συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη κι αν στο παρελθόν αμφιβάλλαμε για τον εαυτό μας, τελικά τα καταφέραμε.

*Απομακρύνουμε τους επικριτικούς ανθρώπους

Οι άνθρωποι που έχουμε κοντά μας πρέπει να μας ενθαρρύνουν και μας δίνουν δύναμη, όχι να μας επικρίνουν. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό όταν η αυτοπεποίθησή μας δεν είναι μεγάλη, αφού κάθε επικριτικό σχόλιο -ακόμη κι αν είναι καλοπροαίρετο- μπορεί να μας αναστατώσει ή και να μας καταρρακώσει.

*Βάζουμε στη ζωή μας τη γυμναστική

Τα οφέλη της γυμναστικής στην ψυχολογία μας σχετίζονται με την νευροχημεία. Η σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, και παράλληλα διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, χημικών που λειτουργούν ως ενισχυτικά της διάθεσης.

Οι συμπεριφορικοί παράγοντες συμβάλλουν επίσης στα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης. Καθώς η κοιλιά μας συρρικνώνεται και η δύναμη και η αντοχή μας αυξάνονται, η αυτο-εικόνα μας θα βελτιωθεί. Η πειθαρχία που απαιτείται για την τακτική άσκηση μας χαρίζει μια αίσθηση κυριότητας, ελέγχου και αυτοπεποίθησης.

*Τολμάμε να φορέσουμε ρούχα με έντονο χρώμα

Όταν είμαστε ωραία ντυμένοι συνήθως νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας. Η αυτοπεποίθησή μας μπορεί να τονωθεί αν επιλέξουμε κάτι αξιοπρόσεκτο και με έντονο χρώμα. Το κόκκινο, για παράδειγμα, είναι μια καλή επιλογή, καθώς και τα κοντινά του χρώματα, όπως το φούξια ή το πορτοκαλί.

Αν νιώθουμε ότι δεν έχουμε την αυτοπεποίθηση να φορέσουμε φανταχτερά χρώματα και ρούχα, μπορούμε να τολμήσουμε τις αλλαγές στο ντύσιμό μας σταδιακά (π.χ. με αξεσουάρ), ώστε να νιώθουμε τη διαφορά σιγά-σιγά.