Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά δεν είναι έτοιμα να αρχίσουν να χρησιμοποιούν γιογιό έως ότου είναι μεταξύ 18 μηνών και τριών ετών. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς. Υπάρχει αυτός ο διαδεδομένος μύθος ότι τα αγόρια αργούν περισσότερο από τα κορίτσια, στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Πόσο διαρκεί η εκπαίδευση τουαλέτας;

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι το παιδί σας μαθαίνει μια νέα δεξιότητα και ότι αυτό μπορεί να πάρει χρόνο. Η εκπαίδευση στην τουαλέτα διαρκεί από λίγες εβδομάδες έως ένα μήνα κατά μέσο όρο, αλλά και πάλι όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά. Εάν το παιδί σας έχει εκπαιδευμένα στην τουαλέτα αδερφάκια, ίσως τα καταφέρει πιο γρήγορα.

Είναι το παιδί έτοιμο;

Υπάρχουν μερικά σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε ώστε να καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να εκπαιδευτεί στην τουαλέτα:

  • Σας ενημερώνει με λέξεις ή κινήσεις ότι λέρωσε την πάνα του ή ακόμη και ότι είναι έτοιμο να τη λερώσει
  • Κοιτάζει προς τα κάτω όταν χρησιμοποιεί την πάνα του
  • Ζητάει αλλαγή της πάνας του όταν είναι λερωμένη
  • Οι περίοδοι μεταξύ των αλλαγών της πάνας του είναι μεγαλύτερες

 

Ουσιαστικά, τα παραπάνω σημάδια σάς δείχνουν ότι το μικρό σας είναι σε θέση να αντιληφθεί τις λειτουργίες του σώματός του. Ειδικά αν το παιδί σάς επικοινωνεί τις ανάγκες του, τότε αυτό βοηθάει πραγματικά. Είναι επίσης ένα σημάδι ότι το σώμα του είναι έτοιμο, η ουροδόχος κύστη και το έντερό του έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε το παιδί να είναι σε θέση να εκπαιδευτεί στην τουαλέτα.

Σε κάθε περίπτωση, μην πιέσετε το παιδί να εκπαιδευτεί στην τουαλέτα, αν ακόμη δεν σας έχει δείξει τα σχετικά σημάδια. Μην ωθείτε το παιδί να βγάλει την πάνα επειδή νομίζετε ότι αυτό είναι το σωστό βάσει της ηλικίας του ή επειδή «αυτό κάνουν τα άλλα παιδάκια». Αντιθέτως, θα πρέπει να βασιστείτε στην αναπτυξιακή του ετοιμότητα. Άλλωστε, το ίδιο το παιδί θα σας δείξει από μόνο του πότε είναι έτοιμο.