Συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο χυμό στη μεσογειακή κουζίνα, όμως πώς θα σας φαινόταν όμως να δοκιμάσετε να τον πιείτε;

Επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι πίνοντας ανάλατο χυμό ντομάτας μπορούμε να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης, δύο σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science and Nutrition και τα στοιχεία της αποδεικνύουν ότι η αρτηριακή πίεση σε 94 συμμετέχοντες με υπέρταση έπεσε σε σημαντικό βαθμό μετά την κατανάλωση χυμού ντομάτας.

Πιο συγκεκριμένα, η συστολική αρτηριακή πίεση ελαττώθηκε από 141.2 σε 137 mmHg και η διαστολική κατά μέσο όρο από 155 σε 149.9 mg/dL.

Ακόμα, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL (κακής) χοληστερόλης σε 125 συμμετέχοντες μειώθηκαν κατά μέσο όρο από 155 σε 149,9 mg/dL.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα ήταν παρόμοια και για τους άντρες και για τις γυναίκες καθώς και για τις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο δε θα πρέπει να λείπει ο χυμός ντομάτας από το καθημερινό σας διαιτολόγιο και ακολουθούν ορισμένοι ακόμα:

Υγιές δέρμα:

Η συστηματική κατανάλωση της ντομάτας θρέφει το δέρμα από μέσα προς τα έξω. Αυτό συμβαίνει γιατί οι χημικές ενώσεις της ντομάτας μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση της ακμής, να βελτιώσουν τις διχρωμίες αλλά και την υπερβολική έκκριση σμήγματος. Ακόμα και η τοπική εφαρμογή του χυμού μπορεί να κάνει το δέρμα σας να λάμψει.

Χοληστερόλη:

Υπάρχουν πολλές έρευνες που υποστηρίζουν ότι ο χυμός της ντομάτας μειώνει τις τιμές της κακής χοληστερόλης λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

Βοηθά στην πέψη:

Η ντομάτα χάρη στις ουσίες που περιέχει βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος σας βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα του να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα.

Απώλεια βάρους:

Μια μελέτη από το 2015 ανακάλυψε ότι ένας χυμός ντομάτας καθημερινά συμβάλλει στην μείωση του βάρους γύρω από τη μέση. Μάλιστα, αυτή η κίνηση είναι αρκετή χωρίς να κάνετε κάποια άλλη αλλαγή στη διατροφή σας και το τρόπο ζωής.