Οι περισσότεροι ξέρουμε πως όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες, καθώς έχουν την ιδιότητα να μας χορταίνουν για περισσότερη ώρα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα -λιγότερο γνωστά- συστατικά που μπορούν να διευκολύνουν την προσπάθειά μας για αδυνάτισμα. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά και σε ποιες τροφές θα τα βρούμε.

Τρία συστατικά που διευκολύνουν την απώλεια βάρους

1) Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέταλλο που συμμετέχει σε εκατοντάδες χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό μας και παίζει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της συνολικής υγείας μας. Συγκεκριμένα, το μαγνήσιο προάγει την καλή εγκεφαλική λειτουργία, θωρακίζει την υγεία της καρδιάς, βοηθάει στη χαλάρωση των μυών, αναβαθμίζει την ποιότητα ύπνου, αποτρέπει τις ημικρανίες και ενισχύει τη διάθεση.

Όσον αφορά στην απώλεια βάρους, σχετική μελέτη βρήκε ότι τα υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα και μπορούν επίσης να μειώσουν το φούσκωμα και την κατακράτηση υγρών. Αυτή η διαδικασία βελτιώνει τη λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς η ανεπαρκώς ελεγχόμενη ινσουλίνη και γλυκόζη έχουν επίδραση στην αποθήκευση λίπους.

-Η μαύρη σοκολάτα, το αβοκάντο, οι ηλιόσποροι, το σπανάκι, τα όσπρια, τα αμύγδαλα η μπανάνα, η κινόα και ο σολομός είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου.

2) Βιταμίνη D

Γνωστή και ως η «βιταμίνη του ήλιου», αφού συντίθεται στον οργανισμό κυρίως κατά την έκθεση στον ήλιο, η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη διατήρηση ενός γερού σκελετού, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο μηχανισμό της όρασης.

Μάλιστα, η  βιταμίνη D φαίνεται ότι μπορεί να ενισχύσει και την απώλεια βάρους, με αρκετές μελέτες να διαπιστώνουν συσχετίσεις μεταξύ υψηλότερου ποσοστού σωματικού λίπους και χαμηλότερων επιπέδων βιταμίνης D.

Στο πλαίσιο μελέτης που συμμετείχαν 218 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες για ένα έτος, οι μισές ξεκίνησαν να προσέχουν τη διατροφή τους και να γυμνάζονται, ενώ οι άλλες μισές έπαιρναν επίσης ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D. Η δεύτερη ομάδα πέτυχε μεγαλύτερη απώλεια βάρους συγκριτικά με την ομάδα που δεν είχε τη βιταμίνη στο πρόγραμμά της.

Δεδομένου ότι περίπου το 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από τον ήλιο, καλό είναι να καθόμαστε 15 λεπτά κάθε ημέρα στον ήλιο.

-Ο σολομός, οι ρέγγες, οι σαρδέλες, ο τόνος σε κονσέρβα, τα στρείδια, οι γαρίδες, οι κρόκοι αυγών, τα άγρια μανιτάρια και οι εμπλουτισμένες τροφές είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης D.

3) Χολίνη

Μέρος της οικογένειας της βιταμίνης Β, η χολίνη βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί τα λιπαρά πιο αποτελεσματικά, χωρίζοντάς τα σε μικρότερα κομμάτια που μπορούν να καούν πιο εύκολα για την παραγωγή ενέργειας.

-Tα αυγά, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, ο σολομός, ο μπακαλιάρος και το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές χολίνης.