Η διαχείριση του στρες είναι σημαντική για τη δική σας υγεία αλλά και την υγεία του μωρού σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά. Ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η καλή διαχείριση του στρες θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού, καθώς και τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας του παιδιού, όπως το άσθμα και οι αλλεργίες.

Επίσης, όταν διαχειρίζεστε το στρες, η εγκυμοσύνη σας είναι πιθανότατα μια πιο θετική εμπειρία συνολικά.

Άλλωστε, όταν έχετε βρει μερικές καλές στρατηγικές διαχείρισης του άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ενδέχεται να είστε σε θέση να διαχειριστείτε καλύτερα το στρες και μετά τον τοκετό, όταν θα έχετε να έχετε να αντιμετωπίσετε την έλλειψη ύπνου και τις προκλήσεις της φροντίδας ενός νεογέννητου.

Σε αντίθεση με ορισμένους άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής σας που θα πρέπει να αποφύγετε συνολικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – για παράδειγμα, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ – δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από κάθε ίχνος στρες στη ζωή σας. Μπορείτε όμως να βρείτε υγιείς τρόπους να το διαχειριστείτε και να το κρατήσετε υπό έλεγχο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια πιο καλή εγκυμοσύνη και να διαχειριστείτε τη ζωή πιο εύκολα μόλις γεννηθεί το μωρό σας.

Tips για να διαχειριστείτε το στρες στην εγκυμοσύνη

*Βάλτε στην καθημερινότητά σας κάποια μορφή ήπιας άσκησης, όπως το περπάτημα. Πέρα από τη μείωση του στρες, έχει οφέλη για τη συνολική υγεία σας. Ωστόσο, πάντα θα πρέπει να ζητάτε τη γνώμη του γιατρού σας προτού ξεκινήσετε γυμναστική.

*Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε όποτε μπορείτε και να έχετε μια χαλαρή καθημερινότητα. Είναι εντάξει να ξαπλώνετε στον καναπέ, να κάνετε ένα διάλειμμα και να επιβραδύνετε τους ρυθμούς της ζωής σας σε αυτή τη φάση.

*Κάντε κάποιες δραστηριότητες που αποσπούν την προσοχή σας ή σας ενδιαφέρουν, όπως διάβασμα βιβλίων, παρακολούθηση της αγαπημένης σας τηλεοπτικής εκπομπής, ζαχαροπλαστική, ζωγραφική ή κάτι άλλο που σας ευχαριστεί.

*Προσπαθήστε να απαλλαγείτε από την ανάγκη να είστε σε όλα τέλεια. Αποδεχτείτε ότι κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε αν τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως θέλετε – για παράδειγμα, εάν το σπίτι σας δεν είναι απολύτως τακτοποιημένο.

*Ζητήστε βοήθεια ή πείτε «ναι» όταν κάποιος σας προσφέρει βοήθεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και μετά τη γέννηση του μωρού σας.

*Δοκιμάστε γιόγκα, διαλογισμό ή ασκήσεις αναπνοής. Μπορείτε να αναζητήσετε σχετικά βίντεο, βεβαιωθείτε πρώτα όμως ότι είναι κατάλληλα για εγκύους.

*Περάστε χρόνο με άτομα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά και σας βοηθούν να μειώνετε το στρες. Ακόμη και αυτήν την περίοδο μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα μέσω της βιντεοκλήσης.

*Μη διστάζετε να λέτε «όχι» όταν σας ζητούν να κάνετε κάτι που σας δυσκολεύει ή σας αγχώνει.

*Χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συνδεθείτε με άλλες εγκύους ή νέες μανούλες.

*Συζητήστε με τον γιατρό σας για το τι μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άγχος και ζητήστε προτάσεις για το τι μπορείτε να κάνετε ώστε να το αντιμετωπίσετε.

*Αν το άγχος δυσκολεύει την καθημερινότητά σας, ζητήστε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου.