Τα υγειονομικά δεδομένα, ο σχεδιασμός ανοίγματος των δραστηριοτήτων και τα κορονοπάρτι στις πλατείες – τα οποία προβληματίζουν κυβέρνηση και λοιμοξιολογους- βρισκονται στο τραπέζι των συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το σενάριο να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό για το Πάσχα απομακρύνεται ενώ μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για το καθεστώς λειτουργίας των ναών για τη Μεγάλη εβδομάδα.

Πάσχα στην πόλη με μετακίνηση 6 στο 13033

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιλέγεται το Πάσχα στην πόλη και η μετακίνηση 6 στο 13033 για εορτασμό σε σπίτια αλλά με λίγα άτομα στο πασχαλινό τραπέζι.
Ενδεχομένως να υπάρξει παράταση της απαγόρευσης για μετά τις 9 καθώς οοι λειτουργίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ολοκληρώνονται πιο αργά.

Παραμένει το σχέδιο για άνοιγμα εστίασης μετά το Πάσχα

Την ίδια ώρα οι εικονες συνωστισμού στις πλατειες, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων σε συνθήκες ανύπαρκτης υγειονομικής προστασίας, χτυπά καμπανάκια για τον κίνδυνο πισωγυρίσματος, προκαλώντας πονοκέφαλο σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Παρά τα σενάρια να ανοίξει νωρίτερα η εστίαση φαίνεται πως παραμένει ο σχεδιασμός για την επαναλειτουργία του κλάδου μετά το Πάσχα, δηλαδή λίγο πριν το άνοιγμα το τουρισμού, που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

Την Μεγάλη Εβδομάδα οι εισηγήσεις της Επιτροπής για μετακινήσεις

Οι ειδικοί θα αποφασίσουν στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας για το Πάσχα, με όλα τα δεδομένα ομως να δείχνουν πως δεν μπορεί να επιτραπεί η απελευθερωση των μετακινήσεων καθως η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή εδώ και πολλές μέρες.

Επομένως οι τελικές ανακοινώσεις να γίνουν ακόμη και στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Εκτός των μετακινήσεων, θα πρέπει να δοθεί και ένας οδικός χάρτης σχετικά με το πώς θα κάνουμε Ανάσταση, αλλά και σχετικά με το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα βράδια.

Νέο μαύρο ρεκόρ στους διασωληνωμένους

Την ίδια ώρα η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική ενώ πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και περιμένουν να αδειάσει κάποιο κρεβάτι.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με 781 διασωληνωμένους, την Τρίτη έφτασαν τους 802, την Τετάρτη άγγιξαν τους 809, την Πέμπτη του 819, την Παρασκευή τους 824 και χθες έσπασαν νέο ρεκόρ με 837. Την Κυριακή τα πράγματα χειροτέρεψαν και οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 841

Οι ειδικοί εκτιμούν πως το φράγμα των 900 διασωληνωμενων πρόκειται να σπάσει έως την Κυριακή των Βαΐων. Πάντως, επισημαίνουν πως μόνο ο εμβολιασμός του πληθυσμού μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση.

Ακόμα πιο δύσκολη εβδομάδα

Οι εικόνες συνωστισμού και η γενικότερη χαλάρωση των μέτρων προστασίας προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τις επόμενες βδομάδες θα καταγραφεί μεγάλη αύξηση κρουσμάτων.

Οι ειδικοί φοβούνται περεταίρω αύξηση κρουσμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη, αφού τα στοιχεία από τα λύματα της πόλης δείχνουν μικρή μείωση στα κρούσματα και τα νοσοκομεία φαίνεται ότι αντέχουν στην πίεση.

Χθες και σήμερα δεν παρατηρήθηκαν έντονα φαινόμενα συνωστισμού, ενώ ήταν λιγοστές οι περιπτώσεις όπου η αστυνομία χρειάστηκε να προχωρήσει σε συστάσεις.

Οχι στην απελευθέρωση των μετακινήσεων

Αρνητικός στην απελευθέρωση των πασχαλινών μετακινήσεων αλλά και σε άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς, εμφανίστηκε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε προβληματικά και επικίνδυνα τα μαζικά κορωνοπάρτι και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα ακόμη και σε δραστηριότητες που έχουν ήδη ανοίξει και είναι χαμηλής επικινδυνότητας όπως το λιανεμπόριο.

«Φανταστείτε το τραύμα στις δραστηριότητες τύπου λιανεμπόριο, εστίαση, βόλτες στην πόλη, βόλτες στην παραλία, παρέες σε δέκα άτομα, που φαίνεται να είναι χαμηλής επικινδυνότητας», τόνισε ο καθηγητής.

Για το Πάσχα ο καθηγητής συντάχθηκε με τους ειδικούς που θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή βλέπει πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσει μια απλή απελευθέρωση πασχαλινής εξόδου, λόγω του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, επιδημιολογικής φόρτισης αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Γκίγκας: Να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το το καλοκαίρι

Παραμένει ο προβληματισμός των ειδικών και της κυβέρνησης ενόψει του Πάσχα για το αν πρέπει ή όχι να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού, αφού η παραμονή των κρουσμάτων κοροναϊού σε υψηλά επίπεδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και η ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά το Πάσχα προκαλούν δισταγμούς για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Ο Αχιλλέας Γκίκας μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας μίλησε για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες της Αττικής δηλώνοντας πως έτσι αποτυπώνεται η κόπωση από την πανδημία του κοροναϊού.

«Η νεολαία νομίζει ότι είναι άτρωτη» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open, ενώ τόνισε πως με τα self test θα έχουμε ελάφρυνση της πανδημίας. Επίσης, ανέφερε πως πρέπει να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι μας και πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει το τελικό σχέδιο για τον τουρισμό.