Ο λόξιγκας είναι ένα συχνό φαινόμενο σε μωρά κάτω του ενός έτους. Μάλιστα, τα μωρά έχουν λόξιγκα ακόμη και όταν είναι στη μήτρα της μαμάς τους, ήδη από την 21η εβδομάδα κύησης.

Ο λόξιγκας είναι συνήθως ακίνδυνος και δεν ενοχλεί τα μωρά. Μπορεί να είναι ενοχλητικός για τους γονείς, αλλά όχι τόσο για τα μωρά.

Γιατί τα μωρά έχουν λόξιγκα;

Ο λόξιγκας συμβαίνει όταν το διάφραγμα ερεθίζεται ή διεγείρεται. Ο μυς συστέλλενται ακούσια – ή σπασμωδικά- προκαλώντας την αναρρόφηση αέρα στο λαιμό. Καθώς μπαίνει ο αέρας, οι φωνητικές χορδές κλείνουν γρήγορα ως αντίδραση, παράγοντας το χαρακτηριστικό «χικ!».

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για ποιον λόγο τα νεογέννητα τείνουν να έχουν λόξιγκα, αλλά μια υπόθεση είναι ότι ο λόξιγκας μπορεί να τα βοηθήσει να βγάλουν τον υπερβολικό αέρα από την κοιλίτσα τους.

Παρόλο που δεν υπάρχει συμφωνία για το τι ακριβώς προκαλεί τον βρεφικό λόξιγκα, υπάρχουν μερικές πιθανές αιτίες:

  • Το μωρό τρώει μεγάλη ποσότητα τροφής
  • Τρώει πολύ γρήγορα
  • Καταπίνει πολύ αέρα καθώς τρώει

Πώς να σταματήσετε τον λόξιγκα του μωρού

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς να αντιμετωπίσετε τους λόξιγκες του μωρού σας. Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία για το τι λειτουργεί καλύτερα, ακολουθούν συμβουλές που ορισμένοι γονείς θεωρούν χρήσιμες:

*Περιμένετε μέχρι να σταματήσει

Αν και αυτό μπορεί να σας ακούγεται απογοητευτικό, μερικές φορές είναι το μόνο που μπορείτε να κάνετε. Οι λόξιγκες συνήθως εξαφανίζονται μετά από λίγα λεπτά.

*Δώστε στο μωρό σας μια πιπίλα

Το πιπίλισμα ίσως βοηθήσει το μωρό σας να χαλαρώσει το διάφραγμά του.

*Βοηθήστε το μωρό σας να ρευτεί

Για να μειώσετε την ποσότητα του αέρα στην κοιλίτσα του μωρού σας, ενώ το ταΐζετε, κάντε διαλείμματα για να το βοηθήσετε να ρευτεί. Εάν θηλάζετε, μπορείτε να κάνετε το μωρό σας να ρευτεί όταν αλλάζετε μαστό. Εάν το μωρό σας τρέφεται με φόρμουλα, σταματήστε κάθε λίγες γουλιές για ρέψιμο.

*Τρίψτε απαλά την πλάτη ή/και την κοιλίτσα του μωρού σας

Και πάλι, αυτό μπορεί να βοηθήσει το μωρό να χαλαρώσει το διάφραγμά του και να σταματήσει τον λόξιγκα.

-Τι να μην κάνετε…

Μην προσπαθήσετε να σταματήσετε τον λόξιγκα, τρομάζοντας το μωρό σας, πιέζοντας τα μάτια του ή τραβώντας τη γλώσσα του. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι κάποια από αυτές τις «παραδοσιακές» μεθόδους λειτουργεί. Αντιθέτως, θα μπορούσαν να βλάψουν το μωρό σας.

Αναφέρετε τον λόξιγκα στο γιατρό εάν το μωρό σας:

  • Έχει πολύ συχνά λόξιγκα
  • Βγάζει πολλά σάλια
  • Βήχει
  • Δείχνει κακοδιάθετο
  • Ο λόξιγκάς του διαρκεί ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Έχει συχνά λόξιγκα ακόμη και μετά τα πρώτα του γενέθλια