Όταν τα μωρά ξυπνούν από έναν υπνάκο ή τον νυχτερινό τους ύπνο, είναι ασυνήθιστο να είναι ιδρωμένα. Ωστόσο, πολλοί γονείς μπορεί να ανησυχούν εάν το μωρό τους είναι ιδρωμένο συνεχώς όταν κοιμάται.

Είναι φυσιολογικό να ιδρώνει το μωρό;

Όταν τα μωρά γεννιούνται δεν μπορούν εξαρχής να ρυθμίσουν σωστά την θερμοκρασία τους, για αυτό και είναι επιρρεπή σε αλλαγές θερμοκρασίας σώματος. Ως εκ τούτου, δεν είναι σπάνιο για το μωρό να ξυπνά από έναν υπνάκο ιδρωμένο. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους, που μπορεί να ξυπνά ιδρωμένο, περιλαμβάνουν:

Πολλά ρούχα

Για να διατηρήσετε το μωρό σας άνετο όσο κοιμάται, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να ντύνεται το μωρό με ρούχα παρόμοια με αυτά που φοράτε και εσείς, προσθέτοντας ακόμα ένα στρώμα. Μερικές φορές αυτό το επιπλέον στρώμα μπορεί να είναι πάρα πολύ, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση.

Εάν το μωρό σας ξυπνήσει όχι μόνο με ιδρώτα στο πρόσωπό του, αλλά σε όλο το σώμα του, είναι πιθανό να ζεσταίνεται αρκετά όταν κοιμάται και πρέπει να επιλέγονται ελαφρύτερα στρώματα και υφάσματα για να είναι άνετο ενώ κοιμάται.

Ζεστό δωμάτιο

Εάν η θερμοκρασία στο δωμάτιο του μωρού είναι αυξημένη, τότε μπορεί να αποτελεί την αιτία που το μωρό σας ιδρώνει. Ακριβώς όπως όλοι οι ενήλικες τείνουν άλλοι να κρυώνουν και άλλοι να ζεσταίνονται περισσότερο, το ίδιο συμβαίνει και για τα μωρά.

Ως εκ τούτου, η συνιστώμενη θερμοκρασία δωματίου που πρέπει να κοιμάται ένα μωρό είναι μεταξύ των 18 βαθμών 22 βαθμών. Εάν το δωμάτιο είναι πιο ζεστό από αυτήν τη θερμοκρασία, η μείωση της θερμότητας θα αποτρέψει το μωρό από το να ξυπνήσει ιδρωμένο.

Αδράνεια

Τα νεογέννητα δεν μπορούν να κινούνται όταν κοιμούνται επειδή ακόμα δεν έχουν μάθει να κυλούν ή να κουνιούνται όσο βρίσκονται στην κούνια τους. Εξαιτίας αυτού, μπορεί το κεφάλι του μωρού να ιδρώνει περισσότερο επειδή δεν μπορεί να επανατοποθετηθεί σε άλλη θέση από το μωρό όσο κοιμάται.

Τα μεγαλύτερα μωρά θα το βιώσουν επίσης όταν βρίσκονται σε βαθύ ύπνο. Αυτό οφείλεται και πάλι στο ότι δεν κινούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα ενώ κοιμούνται.