Η ντομάτα περιέχει υδατάνθρακες, λίγο περισσότερες θερμίδες (κατά μέσο όρο 6-8) από τα λεγόμενα πράσινα λαχανικά (αγγούρι, μαρούλι κ.λπ.), αλλά αυτό δεν σημαίνει πως παχαίνει. Μια μέτρια ντομάτα 200 γραμμαρίων έχει μόλις 36 θερμίδες.

Περιέχει πολλές φυτικές ίνες οι οποίες ανήκουν στην ομάδα των αδιάλυτων φυτικών ινών και είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για το πεπτικό σύστημα.

Οι φυτικές ίνες σχηματίζουν ουσία που μοιάζει με ζελέ στο παχύ έντερο. Ενεργεί ως πηγή τροφής για τα καλά βακτήρια του εντέρου και βοηθά στη μείωση της απορρόφησης του λίπους των τροφίμων. Έτσι, αυξάνεται ο κορεσμός και η αίσθηση της πείνας είναι μειωμένη.

Η ντομάτα είναι, επίσης, καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών, μεταξύ αυτών και της βιταμίνη C, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού και διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Είναι, ακόμα, πλούσια σε λυκοπένιο, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να αυξήσει φυσικά το μεταβολισμό μας και σε κιτρικό οξύ, κάλιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ1.

Από την άλλη, οι ντομάτες περιέχουν λεκτίνες, η υψηλή πρόσληψη των οποίων θεωρείται ότι ευνοεί τις φλεγμονές που οδηγούν σε αύξηση του βάρους και σε προβλήματα υγείας. Ωστόσο, σε μια ισορροπημένη διατροφή δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα η κατανάλωση ντομάτας.