Εγκυμοσύνη: Οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Στις γενικές συστάσεις συμπεριλαμβάνεται η υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες στην εγκυμοσύνη, νέα όμως μελέτη αποκαλύπτει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ευημερία μητέρας και παιδιού.
27 Απριλίου 2021 | 07:20

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συνιστούν μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, με νέα έρευνα όμως να επισημαίνει ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την προώθηση της ευημερίας της μητέρας αλλά και του παιδιού.

Οι φυτικές ίνες στο μικροσκόπιο

Οι φυτικές ίνες διασπώνται στο έντερο από βακτήρια σε παράγοντες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ερευνητές από το Charles Perkins Center του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, το Barwon Infant Study από το Πανεπιστήμιο Deakin, το Πανεπιστήμιο Monash, το Πανεπιστήμιο James Cook και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας συνεργάστηκαν για να διερευνήσουν το ρόλο αυτών των μεταβολικών προϊόντων των βακτηρίων του εντέρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, ο δρ. Ralph Nanan επισημαίνει ότι η απλή και γνωστή σύσταση «να τρώτε φρέσκα τρόφιμα, που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, κυρίως λαχανικά αλλά όχι πολλά» μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική πρωτογενούς πρόληψης για μερικές από τις πιο σοβαρές συνθήκες της εγκυμοσύνης.

«Τα βακτήρια του εντέρου της μητέρας και η διατροφή φαίνεται να είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση μιας υγιούς εγκυμοσύνης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Ralph Nanan από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και το Κέντρο Charles Perkins.

Στην μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, διαπιστώθηκε ότι στους ανθρώπους, τα μειωμένα επίπεδα οξικού άλατος, που παράγονται κυρίως από την ζύμωση των ινών στο έντερο, συνδέονται με την κοινή και σοβαρή προεκλαμψία που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.

Η προεκλαμψία επηρεάζει το ανοσοποιητικό του εμβρύου

Η προεκλαμψία εμφανίζεται σε έως και 10% των κυήσεων και χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, πρωτεΐνη στα ούρα και σοβαρό πρήξιμο στη μητέρα.

Επίσης παρεμβαίνει στην ανοσοποιητική ανάπτυξη του παιδιού ενώ βρίσκεται στη μήτρα, με κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν τη σύνδεση με υψηλότερα ποσοστά αλλεργιών και αυτοάνοσων νοσημάτων αργότερα στη ζωή.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η προώθηση συγκεκριμένων μεταβολικών προϊόντων βακτηρίων του εντέρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη διατήρηση μιας υγιούς εγκυμοσύνης και για την πρόληψη αλλεργιών και αυτοάνοσων νοσημάτων αργότερα στη ζωή του μωρού.

Πρόσφατα Άρθρα
Παιδιά: Τι ρόλο παίζει η διατροφή του πατέρα στο άγχος και το μεταβολισμό τους; 26 Απριλίου 2024, 08:00
Διατροφικές διαταραχές: Ανησυχητική αύξηση στα έφηβα κορίτσια 24 Απριλίου 2024, 08:00
Διατροφή: Οι στρατηγικές που πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς 23 Απριλίου 2024, 08:00
Νεανικός καρκίνος: Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τη σύνδεση με την ανθυγιεινή διατροφή 22 Απριλίου 2024, 08:00
Έφηβοι: Το fast food βλάπτει τη μνήμη τους 21 Απριλίου 2024, 08:00
5 τροφές πλούσιες σε σίδηρο για να επιλέξετε στην εγκυμοσύνη 17 Απριλίου 2024, 08:00
Μωρό: 6 θρεπτικές τροφές για την έναρξη της συμπληρωματικής σίτισης 12 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδιά: Η τροφή που τα βοηθά να ψηλώσουν 9 Απριλίου 2024, 08:00
Πρωινό για ενέργεια και συγκέντρωση στο μαξιμουμ 4 Απριλίου 2024, 08:00
Διατροφή: 2+1 tips για μυαλό… ξυράφι! 1 Απριλίου 2024, 08:00
Βάζοντας υγιή όρια στη σχέση του παιδιού με τη… ζάχαρη 28 Μαρτίου 2024, 08:18
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved