Τελευταία, έχει γίνει πολύς λόγος για την μπάμπκα ή μπαμπόκβα, που μοιάζει με τσουρέκι, με γλυκό ψωμί, με ένα ιδιαίτερο κέικ.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά γλυκά με εβραϊκή καταγωγήπου φαίνεται να πρωτοφτιάχτηκε στην Πολωνία ή, σύμφωνα με άλλους, στην Ουκρανία.

Στα τέλη του 19ου αιώνα μεταφέρθηκε με το μεταναστευτικό κύμα από τις χώρες της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης στις ΗΠΑ, τότε έγινε ένα από τα βασικά προϊόντα που ξεφούρνιζαν καθημερινά τα εβραϊκά αρτοποιεία.

Παραδοσιακά, θα το βρείτε με μαρμελάδα(σε διάφορες γεύσεις), σιρόπι ή κανέλα-στον βαθμό που θυμίζει το οικείο μας, πια, cinammon roll.

Σύμφωνα με μια από τις διάφορες θεωρίες που υπάρχουν γύρω της, η babka μπορεί kai να είναι ένα αρχαίο σύμβολο γονιμότητας.

Η Βρετανίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας και ιστορικός που έχει αφιερωθεί στη ρωσική και γερμανική κουλτούρα, Lesley Chamberlain, πιστεύει ότι το γλυκό ήρθε από την Ιταλία, πως το έφερε η Bona Sforza από το δουκάτο του Μιλάνου στο βασίλειο της Πολωνίας τον 16ο αιώνα, ότι αποτελεί μια άλλη εκδοχή του panettone!

Το πολωνικό και λευκορωσικό ουσιαστικό babka σημαίνουν «γιαγιά» ή «γηραιά γυναίκα». Η ονομασία του πιθανώς παραπέμπει στο σχήμα του, το οποίο είναι ψηλό κυλινδρικό, μερικές φορές με αυλακώσεις, που μοιάζουν με πλισέδες φούστας, σαν αυτές που φορούσαν οι ανατολικοευρωπαίες, αλλά και Ρωσίδες γιαγιάδες.

Το όνομα του γλυκού εισήλθε στα αγγλικά από τα πολωνικά, μέσω των γαλλικών, αν και η λέξη «babka», χρησιμοποιείται μερικές φορές και με την αρχική της έννοια («γιαγιά»), ιδίως μεταξύ των κατοίκων της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η συνταγή της λαχταριστής babka βασίζεται σε μια πλούσια ζύμη μπριός που φτιάχνεται με αυγά, βούτυρο, ζάχαρη και γάλα αντί για νερό η οποία απλώνεται, αλείφεται με τη γέμιση κι αφού τυλιχτεί σε ρολό πλέκεται όπως ένα τσουρέκι πριν μπει στη φόρμα που θα ψηθεί, ώστε όταν μετά κόβεται να έχει πολλαπλές στρώσεις γλυκιάς ζύμης και γέμισης.

Στον Φούρνο Τρομερό Παιδί στα Ιλίσια θα βρείτε μια αξιοπρεπέστατη babka-τέλεια ιδέα για μια πρώτη επαφή σας με το είδος.

 

Στο Lot51 των Ιλισίων επίσης, αφήνουν τη  ζύμη τους να ωριμάσει στο ψυγείο για δώδεκα ώρες πριν τη γεμίσουν με πραλίνα και σοκολάτα valrhona.

Αν και όχι ακριβώς παραδοσιακή, αυτή η σοκολατένια Babka λιώνει στο στόμα

Δοκιμάστε και μια από τις γευστικές babka του Dope και δεν θα χάσετε. Μπορείτε να επιλέετε ανάμεσα στις εξής γεύσεις: κράνμπερις και λευκή σοκολάτα, μπανάνα και bitter σοκολάτα, καβουρδισμένο κουκουνάρι και βουτυρένια κρέμα λεμονιού, φουντούκια και πλούσια πραλίνα φουντουκιού

 

Αν θέλετε να δοκιμάσετε τις ζαχαροπλαστικές σας δυνάμεις στην δική σας κουζίνα, αυτή η συνταγή θα σας φανεί πολύ χρήσιμη: