Τροφοδοτεί το μωρό με θρεπτικά συστατικά, ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα, προωθεί τη φυσιολογική αύξηση βάρους και φαίνεται να ενισχύει την εγκεφαλική του ανάπτυξη. Ωστόσο, ο θηλασμός προσφέρει σημαντικά οφέλη όχι μόνο στο μωρό σας αλλά και σε εσάς.

Ποια οφέλη προσφέρει ο θηλασμός στη μαμά;

Προωθεί την ανάρρωση μετά τον τοκετό

Καθώς το μωρό σας πιπιλάει το στήθος σας, ενεργοποιείται η απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, της ορμόνης που σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα και η οποία ενθαρρύνει τη μήτρα σας να συρρικνωθεί πίσω στο μέγεθος που είχε πριν την εγκυμοσύνη. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τη ροή αίματος που προκύπτει μετά τη γέννα και μοιάζει με έντονη έμμηνο ρύση.

Μάλιστα, δεδομένου ότι ο θηλασμός καίει μεταξύ 300 και 500 επιπλέον θερμίδων καθημερινά, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε το βάρος της εγκυμοσύνης γρηγορότερα – και ακόμη και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος στη συνέχεια. Σχετικά στοιχεία δείχνουν ότι οι μητέρες που θηλάζουν φτάνουν στο βάρος που είχαν πριν από την εγκυμοσύνη κατά μέσο όρο 6 μήνες νωρίτερα από εκείνες που δίνουν φόρμουλα στα μωρά τους. Και εξακολουθούν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους έως και μια δεκαετία αργότερα.

Δέσιμο με το μωρό

Για πολλές νέες μανούλες, αυτή η σωματική και συναισθηματική σύνδεση που νιώθουν όταν θηλάζουν το μωρό τους είναι το μεγαλύτερο όφελος. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δένονται με τα μωρά τους όσες μανούλες τα ταΐζουν με μπιμπερό. Ίσως απλά το δέσιμο να γίνεται με λίγο διαφορετικό τρόπο.

Πιθανή προστασία στη συνέχεια

Ο θηλασμός ίσως να μπορεί να μειώσει ελαφρώς τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών αργότερα στη ζωή. Φαίνεται επίσης ότι μπορεί να μειώσει τις μελλοντικές σας πιθανότητες για χρόνιες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση, ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και οι καρδιακές παθήσεις.

Μεγαλύτερη περίοδος χωρίς… περίοδο

Οι περισσότερες μαμάδες που θηλάζουν αρχίζουν να έχουν ωορρηξία 4-6 μήνες μετά τον τοκετό, αλλά μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι οι περίοδοί τους δεν επανέρχονται για πολύ περισσότερο – σε ορισμένες περιπτώσεις, μέχρι να περάσουν 9-18 μήνες. Ωστόσο, δεν πρέπει να βασίζεστε στο θηλασμό ως μορφή αντισύλληψης.