Με έντονο κόκκινο χρώμα και ξεχωριστή γλυκιά γεύση, η φράουλα είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα της άνοιξης. Είτε θέλετε λοιπόν να βελτιώσετε τη διατροφή σας είτε να χάσετε βάρος, οι φράουλες δεν πρέπει να λείπουν από το ανοιξιάτικο μενού σας.

Φράουλες και αδυνάτισμα

Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα περιέχουν λίγες θερμίδες. Συγκεκριμένα, αποτελούνται κατά 91% από νερό και 1 φλιτζάνι (150 γραμμάρια) φράουλες περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών και λιγότερες από 50 θερμίδες.

Οι φράουλες έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες, οι οποίες απορροφούν νερό και φτιάχνουν ένα είδος «ζελέ» στον γαστροπεπτικό σωλήνα, όπου δεσμεύουν τη χοληστερόλη και καθυστερούν την πέψη των υδατανθράκων (βοηθώντας σας έτσι να ελέγξετε τα επίπεδα του σακχάρου σας στο αίμα). Ως εκ τούτου, μειώνουν και τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνονται τελικά από τον οργανισμό.

Μελέτες δείχνουν ότι οι διαλυτές ίνες μπορούν να επιβραδύνουν τον ρυθμό εκκένωσης του στομάχου σας και να αυξήσουν το αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας σας έτσι να ρυθμίζετε την όρεξή σας.

Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φρούτων θα μπορούσε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο αύξησης του βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Παρόλο που οι φράουλες περιέχουν φυσικά σάκχαρα, χωνεύονται και απορροφούνται στην κυκλοφορία του αίματος πιο αργά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Επομένως, τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στις φράουλες είναι απίθανο να έχουν τα ίδια αποτελέσματα στο σάκχαρο στο αίμα σας με τα πρόσθετα σάκχαρα που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά, οι σοκολάτες και τα γλυκά.

Τι άλλο σας προσφέρουν οι φράουλες

Η φράουλα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών και μετάλλων. Μάλιστα, αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C. Μελέτες τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια ισχυρότατη συσχέτιση της βιταμίνης C με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων τόσο του αναπνευστικού όσο και των λοιπών συστημάτων του οργανισμού.

Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν τη βέλτιστη ανάπτυξη και δράση των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού, όπως του ανοσοποιητικού, του νευρικού, του καρδιαγγειακού, του κυκλοφορικού κ.ά.

Ίσως όμως τα πιο σημαντικά συστατικά της φράουλας είναι ορισμένες φαινολικές ενώσεις, με κυριότερη την ανθοκυανίνη και την ελλαγιτανίνη.