Μεταξύ της δυσκοιλιότητας, της καούρας και των πρησμένων, πονεμένων ποδιών σας, μπορεί να αισθανθείτε ότι οι ορμόνες της εγκυμοσύνης σας συνεργάζονται για να σας προκαλούν δυσφορία. Ευτυχώς, υπάρχουν και μερικές θετικές αλλαγές που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη.

Μέχρι την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, τα νύχια σας πιθανώς μεγαλώνουν γρηγορότερα από το συνηθισμένο. Το μειονέκτημα: Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μαλακά, ξηρά ή εύθραυστα.

Όσον αφορά στα μαλλιά σας, οι τρίχες σας μπορεί να δείχνουν πιο χοντρές και τα μαλλιά σας να είναι πιο λαμπερά και υγιή από το συνηθισμένο. Πιθανότατα επίσης μεγαλώνουν γρηγορότερα. Σχεδόν σας κάνουν να θέλετε να πρωταγωνιστήσετε σε διαφήμιση σαμπουάν, έτσι δεν είναι; Μπορεί επίσης να αλλάξει η υφή τους- τα ίσια μαλλιά μπορεί να γίνουν σγουρά και το αντίστροφο.

Το μειονέκτημα αυτής της κατάστασης που προκαλείται από τις ορμόνες: Μπορεί ξαφνικά να αποκτήσετε τριχοφυΐα σε μέρη που δεν θα θέλατε, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου, της πλάτης, των θηλών και της κοιλιάς σας. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, αφού το μεγαλύτερο μέρος της υπερβολικής τριχοφυΐας πρέπει να πέσει μέσα σε έξι μήνες μετά τον τοκετό.

Τι προκαλεί αυτές τις αλλαγές στα μαλλιά και τα νύχια σας;

Για μια ακόμη φορά μπορείτε να ευχαριστήσετε (ή να κατηγορήσετε) τις ορμόνες για τις αλλαγές στην ανάπτυξη των νυχιών και των μαλλιών σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος και ο τονωμένος μεταβολισμός σας – που φέρνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά στα μαλλιά και τα νύχια σας – αξίζουν επίσης μερικές ευχαριστίες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Λάβετε υπόψη ότι όπως όλα τα συμπτώματα εγκυμοσύνης που αντιμετωπίζετε, οι αλλαγές στα μαλλιά και τα νύχια σας είναι επίσης προσωρινές. Έτσι, τα νύχια σας πιθανότατα θα επιστρέψουν στον κανονικό ρυθμό ανάπτυξης και την υφή τους εντός τριών έως έξι μηνών μετά τον τοκετό.

Και παρόλο που ίσως σας αρέσουν τα πλούσια μαλλιά σας τώρα, μην τα συνηθίζετε και τόσο: Η κατάσταση αυτή τελειώνει με τον τοκετό, όταν η καθημερινή απώλεια μαλλιών που καταστέλλεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στη συνέχεια επιστρέφει δυναμικά. Μόλις το μωρό σας γεννηθεί, όλα αυτά τα μαλλιά που δεν έχουν πέσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα αρχίσουν να πέφτουν, αφήνοντάς σας να αναρωτιέστε αν θα χάσετε όλα σας τα μαλλιά (μην ανησυχείτε, δεν θα συμβεί αυτό).