Δεν περιμένουμε ότι το μωρό μας θα χαμογελάει συνέχεια, ούτε αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Υπάρχουν ωστόσο μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε ένα χαρούμενο μωρό.

Του δείχνουμε τρυφερότητα

 

Πληθώρα ερευνών έχει δείξει ότι η αφή – και συγκεκρίμενα τα ήρεμα χάδια και οι αγκαλιές – κάνει το μωρό να αισθάνεται ασφαλές και άνετο, μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες και διεγείροντας την παραγωγή οξυτοκίνης, της ορμόνης που ηρεμεί και προάγει τη σύνδεση. Είναι σημαντικό λοιπόν να δείχνουμε τρυφερότητα στο μωρό μας, να το αγκαλιάζουμε και να του κάνουμε απαλό μασάζ όταν το αλλάζουμε πάνα.

Παίζουμε μαζί του

 

Το παιχνίδι συμβάλλει στην ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού και είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε ένα χαρούμενο μωρό. Παίζουμε μαζί του «κούκου τσα», του τραγουδάμε, του διαβάζουμε παραμύθια αλλάζοντας τη φωνή μας, του κάνουμε αστείες γκριμάτσες και γενικά αφιερώνουμε χρόνο ώστε να αλληλεπιδράσουμε μαζί του.

Καλύπτουμε τις ανάγκες του

 

Το μωρό κλαίει και αναστατώνεται προκειμένου να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και να προσαρμοστεί στη ζωή έξω από τη μήτρα. Όταν γίνεται ανήσυχο, μπορούμε να το καθησυχάσουμε χαϊδεύοντας την κοιλίτσα του, κρατώντας και κουνώντας το, κάνοντας θορύβους και προσφέροντάς του μια πιπίλα – όλα εκείνα τα πράγματα που του θυμίζουν τη μήτρα.

Βγαίνουμε βόλτες

 

Οι ανοιξιάτικες βόλτες είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ανανεώσουμε τη δική μας διάθεση αλλά και του μωρού μας. Κάνουμε λοιπόν μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς μας και αφήνουμε το μωρό μας να νιώσει το δροσερό αεράκι στα μαγουλάκια του, να ακούσει τα δέντρα να κινούνται, να μυρίσει τα λουλούδια και να παρατηρήσει το περιβάλλον γύρω του.

Το αφήνουμε να κοιμηθεί

 

Βασική προϋπόθεση για να έχουμε ένα χαρούμενο μωρό είναι να έχουμε ένα ξεκούραστο μωρό. Αφήνουμε λοιπόν το μικρό μας να κοιμηθεί επαρκώς, ώστε να έχει καλή διάθεση.

Βεβαιωνόμαστε ότι δεν το ενοχλεί κάτι

 

Τα μωρά δεν μπορούν να μιλήσουν, οπότε μερικές φορές πρέπει να κάνουμε τους ντετέκτιβ για να καταλάβουμε τι μπορεί να τα κάνει ανήσυχα. Εάν έχει κοιμηθεί καλά, έχει φάει, δεν έχει αέρια, βρώμικη πάνα ή πυρετό, του κάνουμε έναν σωματικό έλεγχο. Βεβαιωνόμαστε ότι τα ρούχα δεν ερεθίζουν το ευαίσθητο δέρμα του και ελέγχουμε τα δάχτυλά του σε περίπτωση που μια τρίχα έχει τυλιχτεί γύρω από ένα από αυτά.