Είναι πολύ συνηθισμένο τα παιδιά να είναι επιλεκτικά σχετικά με το τι τρώνε και αυτές οι περίοδοι «διατροφικής ιδιοτροπίας» θεωρούνται συχνά ως φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής τους. Ας είμαστε ειλικρινείς: πολλά παιδιά δεν πρόκειται να φάνε μπρόκολο ή άλλα όχι και τόσο ελκυστικά φαγητά με την πρώτη προσπάθεια! Στην πραγματικότητα, σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite διαπίστωσε ότι από 120 παιδιά ηλικίας 3-11 ετών, το 39% έτρωγε επιλεκτικά σε κάποιο ηλικιακό στάδιο.

Ενώ ορισμένα παιδιά θα αναπτύξουν από μόνα τους πιο ώριμες διατροφικές συνήθειες με την πάροδο του χρόνου, άλλα δυσκολεύονται και χρειάζονται έξτρα βοήθεια από τους γονείς. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να αποφύγει να φάει ορισμένα τρόφιμα και συχνά μπορεί να σχετίζονται με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του. Ενώ το παιδί σας μπορεί να μην είναι σε θέση να σας πει τους λόγους για τους οποίους δεν τρώει κάτι -ή μπορεί να μην τους γνωρίζει ούτε το ίδιο-, με την πάροδο του χρόνου και τη δοκιμή διαφορετικών τεχνικών, θα κατανοήσετε καλύτερα τις διατροφικές προτιμήσεις του παιδιού σας. Το κλειδί είναι να προσπαθήσετε να μπείτε στη θέση του.

5 τρόποι να πείσετε το παιδί να δοκιμάσει νέα φαγητά

1. Εντοπίστε τις προτιμήσεις του παιδιού σας

Δημιουργήστε μια λίστα με τα τρόφιμα που το παιδί σας δεν τρώει. Επίσης, σκεφτείτε πού θα φάει το παιδί σας τα τρόφιμα, πότε και πώς. Μπορείτε να εντοπίσετε ένα μοτίβο; Εάν ναι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέα τρόφιμα.

2. Αφήστε το παιδί να εξοικειωθεί με το νέο φαγητό

Αρχικά μπορείτε να μαγειρέψετε μερικές φορές ένα φαγητό προτού το φτιάξετε συγκεκριμένα για το παιδί. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εξερευνήσει αυτό το νέο φαγητό που τρώτε εσείς κοιτάζοντας, αγγίζοντας και μυρίζοντάς το, χωρίς να το πιέσετε να το φάει.

3. Περιοριστείτε σε ένα νέο φαγητό τη φορά

Δοκιμάστε να βάλετε στο πιάτο του παιδιού μόνο μία νέα τροφή και να επιλέξετε συνδυαστικά άλλες τροφές που ξέρετε ότι αρέσουν στο παιδί σας. Έτσι, θα έχει μπροστά του ένα πιάτο που θα του αρέσει και είναι πιο πιθανό να μπει στον πειρασμό να δοκιμάσει τη νέα τροφή.

4. Ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού

Ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει να επιλέξετε μια συνταγή, να αγοράσετε τα υλικά που θα χρειαστείτε και να προετοιμάσετε μαζί το πιάτο. Η συμμετοχή του στη διαδικασία μπορεί να το παρακινήσει να δοκιμάσει το δημιούργημά του.

5. Δοκιμάστε νέες συνταγές

Μερικές φορές μπορεί να αντιπαθείτε ένα τρόφιμο μέχρι να το δοκιμάσετε σε μια διαφορετική συνταγή και ξαφνικά να αλλάξετε γνώμη. Για παράδειγμα, μπορεί να δυσκολεύεστε να αδειάσετε το μπολ όταν περιέχει φακές σε σούπα, αλλά να ενθουσιάζεστε για φακές σε σαλάτα. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και στην περίπτωση του μικρού σας. Μην απογοητεύεστε, λοιπόν, αν αρνείται να φάει μια θρεπτική τροφή. Δοκιμάστε απλά να τη μαγειρέψετε με διαφορετικό τρόπο.