Κρατώντας αγκαλιά πολύ κοντά στο στήθος το μωρό σας πυροδοτείται μια σειρά ορμονικών αντιδράσεων που ενισχύουν το αίσθημα της στοργής ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας, εμβαθύνοντας την σχέση σας. Είναι ο τρόπος της φύσης να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με το μωρό σας, την στιγμή που είναι ευάλωτο και χρειάζεται την φροντίδα σας περισσότερο από ποτέ.

Τα οφέλη για το μωρό

Αυτή η ειδική εμπειρία δεν είναι μόνο ευεργετική για τη σύνδεση, αλλά είναι επίσης ιατρικά χρήσιμη για το βρέφος σας. Μελέτες δείχνουν ότι κρατώντας το μωρό πολύ κοντά στο στήθος σας ή ακόμα και η επαφή δέρμα με δέρμα, ιδίως τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Τόσο οι μαμάδες όσο και οι μπαμπάδες μπορούν να κρατούν συχνά το μωρό αγκαλιά κοντά στο στήθος τους για τα ακόλουθα οφέλη για το μωρό:

Σταθεροποίηση του καρδιακού ρυθμού

Κρατώντας το μωρό σας κοντά στο στήθος σας σταθεροποιεί τον καρδιακό ρυθμό του μωρού σας, βοηθώντας την καρδιά του να κτυπά ήρεμα και τακτικά.

Σε μια μελέτη για την εξέταση της επίδρασης αυτής της αγκαλιάς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι προκάλεσε ευνοϊκές αλλαγές στην ασυνέπεια του καρδιακού παλμού, γεγονός που υποδηλώνει την σημαντική μείωση του στρες.

Τακτικό μοτίβο αναπνοών

Αυτή η τόσο στενή επαφή μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση της αναπνοής του νεογέννητου, παρέχοντας έτσι καλύτερη αναπνευστική άνεση για το μωρό.

Όταν κρατάτε το μωρό σας κοντά στο στήθος σας, ο καρδιακός ρυθμός σας σταθεροποιεί τον έλεγχο θερμοκρασίας του μωρού σας, αυξάνει τη ροή οξυγόνου στους ιστούς του σώματος του μωρού σας και ενισχύει τον ρυθμό αναπνοής του μωρού σας και τον συνολικό αναπνευστικό έλεγχο.

Μειώνει τα δάκρυα

Ερευνητικά δεδομένα επισημαίνουν ότι κρατώντας το μωρό σας στην αγκαλιά σας, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να κλάψει.

Τα βρέφη συνήθως κλαίνε σε απάντηση στον πόνο και το κλάμα επηρεάζει άσχημα τη φυσιολογική σταθερότητα του μωρού. Ενώ αναμένεται να κλαίει ως απόκριση στον πόνο, μπορεί να είναι επιβλαβές εάν συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Καλύτερος ύπνος

Κρατώντας το μωρό σας κοντά στο στήθος σας φαίνεται να επιμηκύνεται ο χρόνος σε στιγμές βαθύ ύπνου, σε αντίθεση με το να το κρατάτε στα χέρια σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Παράλληλα, ο επιπλέον χρόνος που περνά το μωρό σας ενώ κοιμάται στο στήθος σας, το βοηθά να εξοικονομήσει ενέργεια, πράγμα που συμβάλλει στην αύξηση του βάρους του και για την υγιή του ανάπτυξη.