Οι ειδικοί στην ανάπτυξη βρεφών πιστεύουν ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού θέτουν τις βάσεις για μάθηση. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτείτε νέους τρόπους να κάνετε το μωρό σας εξυπνότερο. Δοκιμάστε λοιπόν αυτούς τους δέκα απλούς και διασκεδαστικούς τρόπους.

10 απλοί και διασκεδαστικοί τρόποι να κάνετε το μωρό σας εξυπνότερο

1. Διατηρήστε οπτική επαφή. Επωφεληθείτε από αυτές τις σύντομες στιγμές που το νεογέννητο είναι ξύπνιο και κοιτάξτε στα ματάκια του. Τα βρέφη αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των αγαπημένων τους από νωρίς – και το δικό σας είναι το πιο σημαντικό! Κάθε φορά που σας κοιτάζει, χτίζει τη μνήμη του.

2. Βγάλτε τη γλώσσα σας. Μελέτες δείχνουν ότι τα νεογνά ηλικίας 2 ημερών μπορούν να μιμηθούν απλές κινήσεις του προσώπου – είναι ένα σημάδι πολύ πρώιμης ικανότητας επίλυσης προβλημάτων.

3. Τραγουδήστε. Μάθετε όσα περισσότερα τραγούδια μπορείτε ή φτιάξτε τα δικά σας («Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αλλάζω την πάνα σου, αλλάζω την πάνα σου, αλλάζω την πάνα σου.»). Σχετική έρευνα έχει δείξει ότι η εκμάθηση των ρυθμών της μουσικής συνδέεται με την εκμάθηση μαθηματικών.

4. Εάν έχετε τη δυνατότητα, θηλάστε. Έχει παρατηρηθεί ότι οι μαθητές που θήλαζαν ως βρέφη έχουν υψηλότερο IQ. Επιπλέον, ο θηλασμός είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να συνδεθείτε με το βρέφος σας τραγουδώντας, μιλώντας ή απλά χαϊδεύοντας αυτό το υπέροχο κεφαλάκι του.

5. Μετατραπείτε σε αφήγητες. Όταν κάνετε μπάνιο το μωράκι σας, περιγράψτε του το χρώμα που έχουν τα πλακάκια, μιλήστε του για το πού μπορεί να δει κανείς αληθινά παπάκια και γενικά περιγράψτε του το περιβάλλον γύρω του, ώστε να χτίσετε σταδιακά το λεξιλόγιό του.

6. Αλλάξτε τη θέα του. Αλλάξτε θέση το καρεκλάκι του μικρού σας και τοποθετήστε το στην άλλη πλευρά του τραπεζιού. Θα αμφισβητήσετε τη μνήμη του για το πού τοποθετούνται τα πράγματα στα γεύματά του.

7. Παίξτε κούκου τσα. Το κλασικό παιχνίδι του κούκου τσα κάνει κάτι περισσότερο από το να προκαλεί τα γέλια του μικρού σας. Το μωρό σας μαθαίνει ότι τα αντικείμενα μπορούν να εξαφανιστούν και στη συνέχεια να επιστρέψουν, δηλαδή τη μονιμότητα του αντικειμένου.

8. Αφήστε το να εξερευνήσει το φαγητό του. Όταν το μωρό σας φτάσει στο αντίστοιχο αναπτυξιακό στάδιο, σερβίρετέ του φαγητά που ποικίλλουν στην υφή. Θα εξασκήσει την ικανότητά του να πιάνει και θα εξερευνήσει τις αισθήσεις του.

9. Μετρήστε τα πάντα. Μετρήστε πόσα τουβλάκια μπορεί να στοιβάξει το μικρό σας. Ή τον αριθμό των φυτών στο σπίτι σας. Ή τα δαχτυλάκια του. Γενικά, καθιερώστε ως συνήθεια να μετράτε φωναχτά και σύντομα θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας και το μικρό σας.

10. Βγείτε βόλτα. Μια ανοιξιάτικη βόλτα δίνει στο μικρό σας την ευκαιρία να δεχτεί νέα ερεθίσματα, τα οποία δεν θα μπορούσε να έχει μέσα στο σπίτι. Ο δροσερός αέρας στα μαγουλάκια του, το χρώμα των λουλουδιών και το τιτίβισμα των πουλιών προσφέρουν νέες αισθητηριακές εμπειρίες στο μωρό σας.