Μπορεί να μην σκέφτεστε ιδιαίτερα τον αυχένα και την σπονδυλική σας στήλη, έως ότου να αισθανθείτε πόνο, ενόχληση ή και δυσκαμψία στις καθημερινές σας κινήσεις.

Πώς θα αυξήσετε την κινητικότητα του αυχένα

Δίνουμε συχνά προσοχή στις μεγάλες μυϊκές μας ομάδες, όπως στα πόδια, αλλά πρέπει να φροντίσετε και το λαιμό σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Ο λαιμός υπόκειται σε έντονες πιέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, μιας προπόνησης ή κατά τη διάρκεια μιας έντονης δραστηριότητας. Η επαρκής κινητικότητα του αυχένα ή ο έλεγχος του εύρους κίνησης του λαιμού μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες τραυματισμού είτε από μία απότομη είτε από μια απλή κίνηση» αναφέρουν οι ειδικοί.

Με το τέντωμα και την κίνηση, οι αρθρώσεις σας, οι υποστηρικτικές δομές και το νευρικό σύστημα εξοικειώνονται με τα εύρη κίνησης που μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού σας. Μερικές από τις ασκήσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν:

Ελεγχόμενες αρθρικές περιστροφές

Ξεκινώντας από την κάμψη με το πηγούνι στο στήθος, τραβήξτε το πηγούνι σας στο οστό του κολάρου στον ώμο. Από τον ώμο, αφήστε το κεφάλι σας να πέσει χαμηλά και στην συνέχεια τραβήξτε το πηγούνι σας προς την οροφή.

Από εκεί, τραβήξτε το πηγούνι κατά μήκος της οροφής προς την άλλη πλευρά. Κάντε πλευρική κάμψη και στην συνέχεια λυγίστε το λαιμό σας πριν να τραβήξετε το πηγούνι πίσω στο κέντρο. Αντιστρέψτε για μια πλήρη ελεγχόμενη αρθρική περιστροφή.

Επαναλάβετε για ένα λεπτό, κάντε ένα μικρό διάλειμμα και ολοκληρώστε συνολικά τρεις γύρους.

Επέκταση αυχένα

Αυτή η άσκηση είναι για να μας βοηθήσει να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρη την αυχενική μας σπονδυλική στήλη για να προωθήσουμε την υγιή κίνηση σε κάθε της σημείο. Κρατήστε μια πετσέτα από κάθε πλευρά με τα χέρια σας, τοποθετώντας το κέντρο της πετσέτας στην βάση του λαιμού σας.

Ενώ εφαρμόζετε προς τα κάτω ένταση, πιέστε το πηγούνι και στη συνέχεια επεκτείνετε αργά το λαιμό από το χαμηλότερο τμήμα του λαιμού μέχρι την κορυφή.

Θα πρέπει να τερματίσετε την κίνηση κοιτάζοντας απευθείας την οροφή. Επιστρέψτε στην αρχική θέση και μετά επαναλάβετε για τρία σετ των 10 επαναλήψεων το καθένα.