Όσον αφορά τα παιδιά που παίζουν με αυτοκόλλητα, πολλοί γονείς δεν συνειδητοποιούν ότι πράγματι τα παιδιά δεν διασκεδάζουν απλώς αλλά ταυτόχρονα μαθαίνουν διαφορετικές πολύτιμες δεξιότητες ταυτόχρονα. Από τη χρήση των αισθήσεών τους έως τις λεπτές και ήπιες κινήσεις, πολλά είναι τα οφέλη από το παιχνίδι με τα αυτοκόλλητα.

Πώς ωφελούν τα αυτοκόλλητα το παιδί;

Είτε πρόκειται για τα φωτεινά χρώματα, την υφή ή την κολλητικότητα των αυτοκόλλητων, τα παιδιά πράγματι τα λατρεύουν. Τους αρέσει να τα κολλάνε στον τοίχο έως και στο… πρόσωπό τους, να δημιουργούν μικρά ή και μεγαλύτερα έργα τέχνης και να γεμίσουν κάθε χώρο με αυτά.

Λειτουργεί ως αισθητηριακό παιχνίδι

Τα αυτοκόλλητα διατίθενται σε διάφορα χρώματα, υφές, ακόμη και αρώματα. Ως εκ τούτου, όταν παίζουν με αυτά, τα παιδιά εμπλέκονται σε ένα άκρως διασκεδαστικό αισθητηριακό παιχνίδι.

Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι το αισθητηριακό παιχνίδι αφορά συγκεκριμένα την ενεργοποίηση της αίσθησης της αφής. Αν και αποτελεί σίγουρα μέρος του, για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το αισθητηριακό παιχνίδι, όλες οι αισθήσεις πρέπει να τονωθούν, πράγμα που μπορεί να συμβεί με τα αυτοκόλλητα.

Ενισχύει την δύναμη του χεριού

Είναι σημαντικό να χτίσετε τη δύναμη του χεριού ενός μικρού παιδιού έτσι ώστε καθώς μεγαλώνει να έχει καλές δεξιότητες κίνησης. Όταν ένα μικρό παιδί είναι σε θέση να επιτελέσει εργασίες με τα χέρια του επιδέξια σε σχέση με την αδέξια παραλαβή ενός αντικειμένου, τότε ενισχύει κατά πολύ την δύναμη του χεριού του.

Αυτή η ενίσχυση μπορεί να συμβεί με πράγματα, όπως τα αυτοκόλλητα, καθώς πρέπει να χρησιμοποιούν μικρούς μυς των χεριών τους, προκειμένου να ξεκολλήσουν το αυτοκόλλητο από τη σελίδα και να το κολλήσουν κάπου αλλού.

Αναπτύσσεται ο διμερής συντονισμός των χεριών του

Όταν τα χέρια συνεργάζονται για να ολοκληρώσουν μια εργασία, τότε το παιδί ενισχύει και εξασκεί τον διμερή συντονισμό των χεριών του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν οι δεξιότητες συντονισμού έχουν τεθεί σε εφαρμογή, το παιδί θα μπορεί να «συντονίζει και τις δύο πλευρές του σώματος ταυτόχρονα με ελεγχόμενο και οργανωμένο τρόπο».

Το παιχνίδι με τα αυτοκόλλητα βοηθάει στο συντονισμό των χεριών όταν πρόκειται για την μετακίνηση τους από την σελίδα σε ένα άλλο αντικείμενο. Επειδή το ένα χέρι πρέπει να κρατήσει το φύλλο αυτοκόλλητων και ένα πρέπει να βγάλει τα αυτοκόλλητα, τα χέρια συνεργάζονται για να επιτύχουν έναν στόχο.