Τα νεογέννητα κοιμούνται πολύ – συνήθως 16-17 ώρες την ημέρα. Αλλά τα περισσότερα μωρά δεν παραμένουν κοιμισμένα περισσότερες από δύο έως τέσσερις ώρες κάθε φορά, μέρα ή νύχτα, τις πρώτες εβδομάδες.

Με την πάροδο του χρόνου, το μωρό σας θα αρχίσει να κοιμάται λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και περισσότερο τη νύχτα. Στην ηλικία των 4 έως 6 μηνών, τα περισσότερα μωρά μπορούν να κοιμηθούν για οκτώ ή περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Βοηθήστε το μωρό σας να φτάσει εκεί ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες από την αρχή.

Πέντε τρόποι να βοηθήσετε το νεογέννητο να κοιμηθεί

1. Μάθετε τα σημάδια ότι το μωρό σας είναι κουρασμένο

Για τις πρώτες έξι έως οκτώ εβδομάδες, τα περισσότερα μωρά δεν μπορούν να μείνουν ξύπνια πολύ περισσότερο από δύο ώρες κάθε φορά. Εάν περιμένετε περισσότερο από αυτό για να κοιμίσετε το μωρό σας, μπορεί να είναι κουρασμένο και να δυσκολευτεί να κοιμηθεί.

Παρακολουθήστε το μωρό σας ώστε να εντοπίσετε τα σημάδια ότι είναι κουρασμένο. Τρίβει τα μάτια του, τραβάει το αυτί του ή είναι πιο ιδιότροπο από το κανονικό; Εάν εντοπίσετε αυτά ή άλλα σημάδια υπνηλίας, δοκιμάστε να το βάλετε να κοιμηθεί. Σύντομα θα αναπτύξετε μια… έκτη αίσθηση σχετικά με τους καθημερινούς ρυθμούς και τα μοτίβα του μωρού σας και θα γνωρίζετε ενστικτωδώς πότε είναι έτοιμο για έναν υπνάκο.

2. Αλληλεπιδράστε κατά τη διάρκεια της ημέρας

Όταν το μωρό σας είναι σε εγρήγορση και ξύπνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλληλεπιδράστε μαζί του όσο μπορείτε, κρατήστε το σπίτι και το δωμάτιό του φωτεινό και μην ανησυχείτε για την ελαχιστοποίηση των θορύβων (π.χ. για τους ήχους από το τηλέφωνο, τη μουσική ή το πλυντήριο πιάτων). Εάν τείνει να κοιμάται κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ξυπνήστε το ώστε να τραφεί επαρκώς.

3. Κρατήστε το σπίτι ήρεμο κατά τη διάρκεια της νύχτας

Τη νύχτα, μην παίζετε με το μωρό σας όταν είναι ξύπνιο. Επίσης, διατηρήστε τον φωτισμό και τα επίπεδα θορύβου χαμηλά, ώστε να αρχίσει να καταλαβαίνει από μικρή ηλικία ότι η νύχτα είναι για ύπνο.

4. Αρχίστε να καθιερώνετε μια ρουτίνα ύπνου

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσετε να προσπαθείτε να ακολουθήσετε μια ρουτίνα ύπνου. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να αλλάξετε το μωρό σας για την κούνια του, να του τραγουδήσετε ένα νανούρισμα και να του δώσετε ένα φιλάκι για καληνύχτα.

5. Σκεφτείτε να δώσετε στο μωρό σας την ευκαιρία να κοιμηθεί μόνο του

Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν να βάζετε το μωρό σας για ύπνο όταν νυστάζει, αλλά εξακολουθεί να είναι ξύπνιο. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με αυτήν τη στρατηγική. Πολλοί γονείς κουνούν απαλά ή ταΐζουν τα μωρά τους πριν τον ύπνο επειδή το θεωρούν φυσιολογικό, επειδή το απολαμβάνουν, επειδή το μωρό τους κοιμάται καλά στη συνέχεια ή απλά επειδή… τίποτα άλλο δεν φαίνεται να λειτουργεί.