Πριν αποκτήσετε το δικό σας παιδί, το να κρατάτε τα μωρά άλλων ανθρώπων μπορεί να σας προκαλούσε νευρικότητα, αφού δεν ξέρατε πώς να τα κρατήσετε σωστά. Ωστόσο, τώρα που πρόκειται να έρθει στον κόσμο το δικό σας μωράκι, πιθανότατα μία από τις πολλές απορίες που έχετε είναι το πώς να κρατάτε σωστά ένα βρέφος. Ψάχνοντας κάτι τέτοιο σε κάποια μηχανή αναζήτησης, θα βρεθείτε μπροστά από χιλιάδες άρθρα και βίντεο, με πολλές διαφορετικές απαντήσεις.

Υπάρχει όμως ένας «ιδανικός» τρόπος για να κρατάτε ένα βρέφος; Το βασικό σε αυτήν την περίπτωση είναι να στηρίζετε το κεφαλάκι και τον λαιμό του μωρού. Μέχρι το μικρό σας να μπορεί να καθίσει μόνο του, χωρίς να στηρίζεται από κάπου, θα πρέπει επίσης να στηρίζετε το κάτω μέρος της πλάτης και το κάτω μέρος του μωρού σας όταν το σηκώνετε ή το κρατάτε. Με αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιηθεί η πίεση στην αναπτυσσόμενη σπονδυλική του στήλη.

Ένα παράδειγμα για το πώς να κρατάτε καλά το μωρό σας είναι βάζοντας το κεφάλι του στο εσωτερικό του αγκώνα σας και με τα δύο χέρια σας να τυλύγετε την πλάτη και τον ποπό του. Ένα παράδειγμα λάθος κρατήματος του μωρού είναι να το σηκώνετε ή να το κρατάτε πιάνοντάς το ακριβώς κάτω από τους ώμους του, κάτι που μπορεί να είναι εντάξει για τα μεγαλύτερα μωρά, αλλά δεν είναι ιδανικό για τα νεογέννητα.

Να θυμάστε ότι…

  • Πρέπει να πλένετε τα χέρια σας προτού σηκώσετε το μωρό σας. Δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού αναπτύσσεται ακόμα, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί.
  • Τα νεογέννητα δεν μπορούν να ελέγξουν τον αυχένα τους ώστε να κρατήσουν το κεφαλάκι τους μόνα τους. Επομένως πρέπει να δίνετε τεράστια προσοχή στον αυχένα του μωρού σας και να βεβαιώνεστε ότι τον στηρίζετε σωστά.
  • Ακόμη κι αν τις πρώτες φορές νιώθετε ανησυχία καθώς κρατάτε το μωρό σας, σταδιακά θα νιώσετε μεγαλύτερη άνεση. Είναι απλά θέμα χρόνου και… εξάσκησης.