Οι ραγάδες είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι το 50%-90% των εγκύων αποκτούν ραγάδες πριν από τον τοκετό. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να τις αποφύγετε και να μειώσετε την εμφάνιση εκείνων που υπάρχουν ήδη. Άλλωστε, οι ραγάδες που οφείλονται στην εγκυμοσύνη συνήθως ξεθωριάζουν στο πέρασμα του χρόνου.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις ραγάδες

*Μείνετε ενυδατωμένη

Η κατανάλωση άφθονου νερού θα βοηθήσει το δέρμα σας να παραμείνει ελαστικό και απαλό. Και όσο πιο ελαστικό το δέρμα τόσο πιο δύσκολα θα δημιουργήσει ραγάδες. Άλλωστε, τώρα θα χρειαστείτε περισσότερο νερό από όσο πριν την εγκυμοσύνη σας προκειμένου να εξασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας. Αν και η κατανάλωση νερού ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του σώματός σας, το πόσο δραστήρια είστε και ούτω καθεξής, ο γενικός κανόνας είναι ότι στην εγκυμοσύνη χρειάζεστε καθημερινά περίπου 9-11 ποτήρια υγρά (7-11 από αυτά να είναι νερό).

*Φροντίστε να προσλαμβάνετε θρεπτικές ουσίες

Οι ραγάδες μπορεί να προκύψουν πιο εύκολα εξαιτίας της έλλειψης συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Βιταμίνη C και πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες περιέχουν κολλαγόνο, ενώ η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή του. Το κολλαγόνο που χρειάζεται πρωτεΐνες και βιταμίνη C παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός ανθεκτικού και ελαστικού δέρματος. Βοηθάει στη μείωση των ρυτίδων, αλλά είναι καταλυτικό και στην πρόληψη των ραγάδων.
  • Βιταμίνη D. Σύμφωνα με μια έρευνα, τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται με την εμφάνιση ραγάδων.
  • Βιταμίνη Α. Διεγείρει την ανάπτυξη νέων κυττάρων και ιστών που διατηρούν σφριγηλό και ελαστικό το δέρμα.
  • Ψευδάργυρος. Ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την υγεία του δέρματος και τη μείωση των φλεγμονών, ενώ έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία επούλωσης.

*Φροντίστε τις μόλις εμφανιστούν

Οι ραγάδες είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμες στα αρχικά στάδιά τους, όταν δηλαδή έχουν ακόμη ροζ χρώμα και είναι μικρές. Σε αυτή την περίπτωση, η εντατική περιποίηση με ειδικές κρέμες μειώνει σημαντικά και σε πολλές περιπτώσεις εξαλείφει τις ραγάδες. Παράλληλα, καλό είναι να επισκεφτείτε τον δερματολόγο για να συζητήσετε τις επιλογές αντιμετώπισης.

*Θωρακίστε το δέρμα σας

Για να προλάβετε και να μειώσετε δραστικά τις ροζ ραγάδες, απλώστε στα επίμαχα σημεία (στην κοιλιά, στο στήθος, στους γλουτούς κ.λπ.) μια ειδική σύνθεση με εντατικούς ενυδατικούς παράγοντες (π.χ. γλυκερίνη, ουρία, υαλουρονικό οξύ, θρεπτικά λιπίδια από έλαια) που διατηρούν το δέρμα απαλό κι ελαστικό.