Το να είμαστε γονείς είναι αρκετά δύσκολο. Και ανεξάρτητα από το πόσο προετοιμασμένοι και ευσυνείδητοι είστε, σίγουρα θα κάνετε λάθη. Υπάρχουν πολλά να μάθετε στη διαδικασία και κανένα εγχειρίδιο γονέων δεν μπορεί να σας προετοιμάσει όσο το παιδάκι σας.

Τα λάθη που μπορούμε να αποφύγουμε οι γονείς

Και ενώ τα λάθη είναι αναπόφευκτα, υπάρχουν μερικά λάθη γονέων που μπορείτε να αποφύγετε. Μερικά έχουν πιο βαθιά επίδραση στα παιδιά από άλλα. Αυτός είναι ο λόγος που θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε τα ακόλουθα:

Δεν το αφήνετε να εξερευνήσει

Έχετε παρατηρήσει ότι από τη γέννηση, το μικρό σας είναι έτοιμο να μάθει τα πάντα για τον κόσμο γύρω του. Έχετε δει το μωρό σας να μεγαλώνει, να κοιτάζει το πρόσωπό σας, να βλέπει τις εκφράσεις σας και να σας κατανοεί κάθε μέρα και περισσότερο.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα παιδιά μαθαίνουν ήδη από την βρεφική ηλικία δοκιμάζοντας, αγγίζοντας και παίζοντας. . Και ενώ θέλετε να τα προστατεύσετε από τυχόν τραυματισμούς είναι σημαντικό να μην τα αποτρέπετε από το να εξερευνήσουν, καθώς δεν τα αφήνετε να εξελιχθούν.

Λέτε χωρίς να… κάνετε

Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά, είναι ότι τα παιδιά, ήδη από την νηπιακή τους ηλικία, έχουν την τάση να μας αντιγράφουν, τόσο στον τρόπο που συμπεριφερόμαστε όσο και στον τρόπο που μιλάμε.

Οι περισσότεροι γονείς θα κάνουν ατέλειωτα κηρύγματα στα παιδιά τους για το τι και τι δεν πρέπει να κάνουν, χωρίς ωστόσο να τα ακολουθούν κατά γράμμα. Τι είδους συμπεριφορά διαμορφώνετε; Θυμηθείτε, ότι αποτελείται το πρότυπο του παιδιού και ο πρώτος του δάσκαλος.

Δεν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα

Η αποτυχία να διαχειριστείτε και να διορθώσετε ένα πρόβλημα είτε επειδή πιστεύετε ότι είναι μη επιδιορθώσιμο είτε επειδή το αποδέχεστε πολύ γρήγορα μπορεί να είναι προβληματικό. Θα σας αφήσει διαρκείς μήνες ή χρόνια απογοήτευσης.

Και ενώ δεν θα είναι εύκολο, μπορεί να επιλυθεί και να διορθωθεί ή να αλλάξει με λίγη βοήθεια.