Η επαρκής ξεκούραση είναι απαραίτητη για τα παιδιά, αφού η αυξητική ορμόνη, που θεωρείται υπεύθυνη μεταξύ άλλων και για την ανάπτυξη, εκκρίνεται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τα βρέφη κοιμούνται περισσότερο από όλους, ενώ και τα παιδιά χρειάζονται πολλές ώρες ύπνου.

Στην πραγματικότητα, ο ύπνος δεν είναι απαραίτητος μόνο για την ξεκούραση του σώματος. Επιτρέπει επίσης στο μυαλό να επεξεργαστεί, να ταξινομήσει, να συσχετίσει τις δραστηριότητες της ημέρας και να συνθέσει την πραγματικότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στη διάρκεια του ύπνου τα παιδιά συνειδητοποιούν την εικόνα του κόσμου που τα περιβάλλει και τη θέση τους μέσα σε αυτόν. Και κάθε βράδυ ο κόσμος αυτός επαναπροσδιορίζεται βάσει των νέων πληροφοριών που συγκέντρωσε το παιδί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα σημάδια ότι το παιδί δεν κοιμάται αρκετά

Η τηλεόραση ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να έχουν επίπτωση τόσο στις ώρες όσο και στην ποιότητα του ύπνου του παιδιού. Επίσης, ένα παιδί μπορεί να μην κοιμάται επαρκώς λόγω του προγράμματος ύπνου που έχει καθιερώσει η οικογένειά του. Αν, για παράδειγμα, οι δραστηριότητες του παιδιού τελειώνουν αργά μέσα στην ημέρα, τότε όλη η ρουτίνα του ύπνου πηγαίνει πίσω, με αποτέλεσμα να κοιμάται αργά. Αν χρειάζεται να ξυπνήσει νωρίς για το σχολείο, τότε οι ώρες της ξεκούρασής του είναι πραγματικά περιορισμένες.

Όταν ένα παιδί δεν κοιμάται αρκετά, θα εμφανίσει ορισμένα σημάδια.  Θα δείχνει κουρασμένο, εκνευρισμένο, θα γκρινιάζει, δεν θα ξέρει τι του φταίει, δεν θα συγκεντρώνεται στις δραστηριότητες ή στο παιχνίδι του και δεν θα τρώει με όρεξη. Μπορεί επίσης να είναι υποτονικό ή αντίθετα υπερδραστήριο.

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς

Ήδη από τη βρεφική ηλικία, το παιδί χρειάζεται ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και μια ρουτίνα που θα το χαλαρώνει ώστε να έχει… όνειρα γλυκά. Το σταθερό ωράριο ύπνου θα βοηθήσει το παιδί να υιοθετήσει σωστές συνήθειες και γι’ αυτό ως γονείς θα πρέπει να επιδείξετε αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του, ακόμη κι όταν το παιδί δεν θέλει να πειθαρχήσει. Αλλωστε, ένα παιδί δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος, αλλά ούτε και πόσο κουρασμένο είναι ώστε να ζητήσει το ίδιο να πάει για ύπνο.

Πρώτο μέλημά σας θα πρέπει να είναι να σταματήσει η έντονη δραστηριότητα του παιδιού περίπου μία ώρα πριν από τον ύπνο. Κι αφού φροντίσετε να καταναλώσει το παιδί ένα ελαφρύ δείπνο ή ζεστό γάλα, προτρέψτε το να κάνει ένα χαλαρωτικό μπάνιο με χλιαρό νερό. Στη συνέχεια, νανουρίστε το, διαβάστε του ένα παραμύθι ή απλά τακτοποιήστε το στο κρεβάτι του, πριν του πείτε «καληνύχτα». Το παιδί θα πρέπει να αισθάνεται άνετα στον ύπνο του, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ζεστά ή δροσερά – ανάλογα με την εποχή – ντυμένο και η θερμοκρασία στο δωμάτιό του να μην ξεπερνά τους 19-20 βαθμούς.