Το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων χαρακτηρίζει την εβδομάδα που διανύουμε, εν όψει του τουρισμού που πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχτεί τους τουρίστες από τις 15 Μαΐου, όπως είχε ανακοινώσει και την προηγούμενη Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην άρση των περιοριστικών μέτρων και να χαρίσει «ανάσες ελευθερίας» στους πολίτες, με τη χώρα να οδεύει σταδιακά στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να καλείται να αποφασίσει τα επόμενα βήματα για τη χαλάρωση του lockdown, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Με τα μουσεία να ανοίγουν στις 14 Μαΐου, την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η κατάργηση των SMS για τις μετακινήσεις και το εμπόριο, με την κυβέρνηση να έχει λάβει εδώ και καιρό την συγκεκριμένη απόφαση.

Επιπλέον, θα υπάρξει διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης και της κυκλοφορίας μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, ενώ στις 15 Μαΐου, μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού, θα απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Αναλυτικότερα, ως προς την απαγόρευση της κυκλοφορίας, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για παράταση μίας ώρας, δηλαδή η νυχτερινή απαγόρευση να ξεκινάει από τις 12 τα μεσάνυχτα.

Τις πρώτες νύξεις είχε κάνει, άλλωστε, ο υπουργός Ανάπτυξης. «Εφόσον η πανδημία ακολουθήσει την πορεία που έχει, η εστίαση θα πάει μια ώρα παραπάνω (μεσάνυχτα) με το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ αν η Επιτροπή πει και για κλείσιμο 1 το πρωί, το ΥΠΑΝΕ θα το δεχθεί», είχε πει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε την ανακοίνωση αναλυτικού χρονοδιαγράμματος για το πότε θα ανοίξουν όλες οι εναπομείνασες δραστηριότητες, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες.

«Θέλω, και αυτό θα ζητήσουμε από την Επιτροπή, να βγάλουμε χρονοδιάγραμμα για όλους τους κλειστούς κλάδους της οικονομίας, με το πρωτόκολλο και την ημερομηνία, για να ξέρουν όλοι (γάμοι, δεξιώσεις, κέντρα ευεξίας κ.λπ.) πότε και πώς ξεκινάνε, οπότε να υπάρχει οδικός χάρτης ολοκλήρωσης του ανοίγματος της αγοράς», ανέφερε ο υπουργός.

Ως προς την κατάργηση της αποστολής των SMS στο λιανεμπόριο από τις 14 Μαΐου, με τα ίδια μέτρα προφύλαξης, σημείωσε ότι τα καταστήματα άνω των 500 τετραγωνικών θα επιτρέπεται να δεχτούν ένα άτομο ανά 50 τ.μ. και όχι ένα ανά 100 τ.μ. που ισχύει έως τώρα, ενώ εξετάζεται περαιτέρω χαλάρωση, δηλαδή ένα άτομο ανά 25 τ.μ., το πιθανότερο, σε μια εβδομάδα.