Ένα αρχαίο ρητό λέει ότι το μυστικό για τις αλλαγές είναι να διοχετεύσεις όλη την ενέργειά σου, όχι για να πολεμήσεις το παλιό, αλλά για να κτίσεις το καινούργιο. Εύκολο βέβαια να το λες και δύσκολο να το κάνεις πράξη. Οι άνθρωποι έχουν μια φυσική απέχθεια για τις αλλαγές, τουλάχιστον οι περισσότεροι. Συνηθίζουμε να κάνουμε τα πράγματα με έναν συγκεκριμένο τρόπο και δυσκολευόμαστε πολύ όταν επέρχονται ξαφνικές αλλαγές στη ζωή μας. Το μυαλό μας επίσης είναι προγραμματισμένο να σκέφτεται με έναν ορισμένο τρόπο από τον οποίο δύσκολα μπορούμε να ξεφύγουμε.

Η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς έδειξε ότι προτιμάμε να ασχολούμαστε με ό,τι μας είναι γνωστό και δοκιμασμένο στο χρόνο. Με απλά λόγια, δεν μας αρέσει το άγνωστο. Όλοι θα προτιμούσαμε μια αποδεδειγμένη και αληθινή μέθοδο παρά μια αδοκίμαστη, άγνωστη και αναξιόπιστη. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι το ανθρώπινο είδος εξελίχθηκε έχοντας ως βάση αυτά που γνώριζε και όχι αυτά που ήταν άγνωστα.

Παρακάτω επιχειρούμε μια ταξινόμηση ανά στοιχείο, όσον αφορά στις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές που έχουν τα ζώδια όταν –αναπόφευκτα– επέρχονται μικρές ή μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους.

Ζώδια της φωτιάς (Κριός, Λέων, Τοξότης)

Τα ζώδια της φωτιάς έχουν μια ενεργητική προσέγγιση στη ζωή. Τους αρέσει δηλαδή η δράση. Βλέπουν κάτι το οποίο επιθυμούν και επιδιώκουν να το κερδίσουν. Τέλος!

Εξαιτίας της επίμονης, εξωστρεφούς και αποφασιστικής φύσης τους, αντιμετωπίζουν τις αλλαγές αρκετά καλά. Είναι ευέλικτα και δυναμικά ζώδια που μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις άγνωστες καταστάσεις που θα προκύψουν. Δεν φοβούνται την αλλαγή, μάλλον την χρησιμοποιούν προς όφελός τους. Το πιο πιθανό είναι να κάνουν στον εαυτό τους την εξής ερώτηση «Ωραία, πώς μπορώ τώρα να επωφεληθώ από την κατάσταση;».

Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό και στα επαγγελματικά τους, όταν δηλαδή χάσουν μια δουλειά και πρέπει να ψάξουν για άλλη. Αντί να φοβούνται το άγνωστο και να αφήσουν την ανησυχία να τους φρενάρει, ορμάνε μπροστά και δραστηριοποιούνται όσο περισσότερο μπορούν, μέχρι να καταλήξουν σε μια νέα επαγγελματική επιλογή.

Γενικότερα τα ζώδια της φωτιάς έχουν αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους, κάτι που τους επιτρέπει να διαχειρίζονται τις αλλαγές χωρίς να σπαζοκεφαλιάζουν ιδιαίτερα.

Ζώδια του νερού (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύες)

Εδώ έχουμε την άλλη όψη του νομίσματος. Τα ζώδια του νερού έχουν βαθιά συναισθήματα που ελέγχουν τις περισσότερες αποφάσεις τους στη ζωή. Όταν συμβαίνει κάτι, καλό ή κακό, τα υδάτινα ζώδια τείνουν να βυθίζονται στα συναισθήματά τους, μέχρι να εξοικειωθούν με αυτό και να το κάνουν κτήμα τους. Και πάλι όμως εξακολουθούν να έχουν μια σύγχυση ως προς τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση.

Γενικότερα, είναι εναντίον των αλλαγών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τους αρέσουν. Μερικές φορές, μπορεί να αντιδράσουν εντελώς αρνητικά απέναντι σε μια αλλαγή με την οποία αναπόφευκτα έρχονται αντιμέτωποι. Όλα έχουν να κάνουν με τη συναισθηματική τους ισορροπία. Αν νιώσουν αβεβαιότητα ή ανασφάλεια με οποιονδήποτε τρόπο, θα αποδιοργανωθούν εντελώς και θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για την προσαρμογή τους στη νέα κατάσταση.

Έτσι, ενώ τα ζώδια της φωτιάς μπορούν να προσαρμοστούν σχεδόν σε κάθε νέα κατάσταση, τα ζώδια του νερού χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο για να επεξεργαστούν και να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές αλλαγές.

Ζώδια της γης (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως)

Τα ζώδια της γης δεν φοβούνται τις αλλαγές, απλώς προτιμούν να μην τους συμβαίνουν! Είναι σε γενικές γραμμές πολύ πεισματάρικα ζώδια και έχουν καταλήξει ότι δεν τους αρέσουν να βγαίνουν από μια κατάσταση και να πηγαίνουν σε μια καινούργια, εκτός αν έχουν επαρκείς πληροφορίες πριν συμβεί η εκάστοτε αλλαγή.

Η πηγή από όπου αντλούν τις πληροφορίες τους είναι πολύ σημαντική για τα γήινα ζώδια. Συχνά οι άνθρωποι μεταφέρουν κάποιο νέο, το οποίο μπορεί να έχουν ερμηνεύσει εντελώς διαφορετικά. Οπότε, το μήνυμα μπορεί να «χαθεί στη μετάφραση» και μέχρι να φτάσει στον τελικό του αποδέκτη να έχει εντελώς διαφορετικό νόημα.

Συνοπτικά, τα ζώδια της γης αρέσκονται στις αλλαγές, μόνο όταν μπορούν να έχουν τα ακριβή δεδομένα από μια αξιόπιστη πηγή. Δεν τους αρέσουν δηλαδή οι ξαφνικές, απότομες, ανεξήγητες και, γενικά, οι… ουρανοκατέβατες αλλαγές!

Ζώδια του αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος)

Τα ζώδια του αέρα, όπως και της φωτιάς, συνήθως προσαρμόζονται εύκολα σε οποιαδήποτε αλλαγή. Το στοιχείο του αέρα τους επιτρέπει να περιδιαβαίνουν τη ζωή με έναν ανάλαφρο τρόπο, χωρίς να δίνουν βαρύνουσα σημασία σε ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Δεν βλέπουν το λόγο να χάνουν πολύτιμη ενέργεια με το να ανησυχούν για πράγματα που δεν αλλάζουν, αφού ούτως ή άλλως η ζωή είναι γεμάτη αλλαγές.

Απλώς προτιμούν να παίρνουν τα πράγματα όπως έρχονται και να καταπιάνονται με τις συνέπειες των αλλαγών αργότερα. Δεν θέλουν να μπλοκάρονται από το υπερβολικό συναίσθημα. Είναι σκεπτόμενα άτομα πάνω απ’ όλα και συνήθως αφήνουν τη λογική να τους καθοδηγήσει.

Επιπλέον, τα ζώδια του αέρα θέλουν να παίρνουν επιβεβαίωση από τους άλλους συμμετέχοντας στη ζωή τους, όσο διαφορετική κι αν είναι σε σχέση με τη δική τους. Στην πραγματικότητα, δεν κρατούν μυστικά και δεν διστάζουν να μοιραστούν το πώς νιώθουν. Πιστεύουν ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να καταλάβουν πώς αισθάνονται και τι αντιμετωπίζουν, τόσο πιο εύκολα οι ίδιοι θα ανταπεξέλθουν στις αλλαγές που επέρχονται στη ζωή τους.