Η φαντασία βοηθά τα παιδιά να εξοικειωθούν με την επίλυση προβλημάτων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Ως γονείς μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να ενισχύσετε τη φαντασία του παιδιού σας, να απογειώσετε τη δημιουργικότητά του και να διασκεδάσετε παρέα.

Πώς θα ενθαρρύνετε τη φαντασία του παιδιού

Χρησιμοποιήστε βιβλία για έμπνευση

Η ανάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά βοηθά επίσης στο να πυροδοτήσει τη φαντασία του. Επιλέξτε βιβλία με μεγάλες, πολύχρωμες εικόνες και επειδή το κείμενο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για ένα νήπιο, δημιουργήστε δικές σας ιστορίες για να περιγράψετε τις φωτογραφίες. Όταν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο, μπορεί να σας βοηθήσει να επινοήσετε την πλοκή, με αστείες φωνές για όλους τους χαρακτήρες.

Δώστε ευκαιρίες για δραματικό παιχνίδι

Το δραματικό παιχνίδι είναι κάτι περισσότερο από έναν τρόπο να περάσει το παιδί την ώρα του. Πολλά μικρά παιδιά μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους παίζοντας. Το δραματικό παιχνίδι βοηθά τα νήπια να αναπτύξουν τις γλωσσικές και κοινωνικές του δεξιότητες, ακόμη και να δουλέψουν τα δύσκολα συναισθήματα.

Βάλτε αξεσουάρ και ρούχα σε ένα ειδικό κάδο ή κουτί – και όσο πιο απλά είναι τόσο καλύτερα, αφού θα αναγκάσουν το παιδί να χρησιμοποιεί τη φαντασία του.

Μετατραπείτε σε αφηγητές

Μερικές φορές μια μικρή αυθόρμητη αφήγηση μπορεί να ενθαρρύνει τη φαντασία του παιδιού σας. Χρησιμοποιήστε το περιβάλλον σας ως σημείο εκκίνησης ή απλώς δημιουργήστε μια τρελή ιστορία από το πουθενά και κάντε το παιδί σας τον ήρωα της ιστορίας.

Δώστε του παιδικά μουσικά όργανα

Τα δομημένα μαθήματα μουσικής είναι υπέροχα, αλλά δίνοντας στο παιδί σας παιδικά όργανα μουσικής και ενθαρρύνοντάς το να τραγουδήσει θα το οδηγήσετε στον αυτοσχεδιασμό – μια δημιουργική διαδικασία που διεγείρει τη φαντασία.

Περιορίστε τον χρόνο του μπροστά από οθόνες

Όσο δελεαστικό κι αν είναι το να δώσετε στο κακοδιάθετο παιδί σας το τάμπλετ ή να κάνετε ένα διάλειμμα αφήνοντάς το να παρακολουθήσει κινούμενα σχέδια στον υπολογιστή σας, προσπαθήστε να περιορίσετε τον χρόνο του μπροστά στις οθόνες. Αν και οι ταινίες και τα παιδικά προγράμματα μπορούν να ενισχύσουν τη φαντασία των μεγαλύτερων παιδιών, όσο το παιδί είναι μικρό είναι καλύτερο να μην το τροφοδοτείτε με έτοιμες εικόνες, αλλά να το ενθαρρύνετε να δημιουργεί τις δικές του.

Καλωσορίστε τον φανταστικό φίλο του παιδιού σας

Είναι απολύτως φυσιολογικό τα παιδιά να αναπτύξουν έναν φανταστικό φίλο. Οι ειδικοί το βλέπουν ως σημάδι ενός δημιουργικού, κοινωνικού παιδιού που έχει ανακαλύψει έναν τρόπο να αντιμετωπίσει τους φόβους ή τις ανησυχίες του. Πρόκειται επίσης για μια φάση, οπότε διατηρήστε την καλή σας διάθεση, εκτός εάν ο φανταστικός φίλος κατηγορηθεί για την κακή συμπεριφορά του παιδιού σας. Τότε είναι η ώρα το παιδί σας (και ο φίλος) να καθαρίσει το χάος και να ζητήσει συγγνώμη.

Βάλτε ορισμένα όρια

Ενώ είναι εντάξει να αγνοείτε περιστασιακά τους κανόνες ώστε να διασκεδάσετε, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το παιδί σας ότι η πραγματικότητα είναι η… τελευταία στάση στο φανταστικό τρένο παιχνιδιού. Αφήστε λοιπόν το μικρό σας να κατασκευάσει ένα πειρατικό πλοίο κάτω από το τραπέζι της κουζίνας – απλά όχι κατά τη διάρκεια του δείπνου.