Όσον αφορά τον χρόνο παιχνιδιού με τα μωρά, πολύ λίγα παιχνίδια είναι τόσο διασκεδαστικά όσο ο καθρέφτης και ό, τι βλέπουν σε αυτόν. Και το καλύτερο μέρος όσον αφορά τα παιχνίδια στο καθρέφτη δεν είναι το κομμάτι της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης αλλά και η μάθηση και η ανάπτυξη που συμβαίνει με τη χρήση του καθρέπτη.

Πώς ωφελούν τα παιχνίδια στον καθρέφτη;

Τα μωρά λατρεύουν να βλέπουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, ήδη πριν να καταφέρουν να συνειδητοποιήσουν ότι εξετάζουν τον εαυτό τους. Πολλά μωρά προσπαθούν να πιάσουν ή να φτάσουν για το μωρό ή άλλα πράγματα που φαίνονται στον καθρέφτη για να μπορέσουν να εξερευνήσουν και να καθορίσουν πώς όλα ταιριάζουν στον μικρό τους κόσμο.

Δεξιότητες μίμησης

Όταν ένα μωρό κοιτάζει στον καθρέφτη, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα συνειδητοποιήσει είναι ότι η αντανάκλαση «μιμείται» όλα όσα κάνει. Και μαθαίνοντας για τη μίμηση, ένα μωρό αρχίζει να μαθαίνει για τους «κοινωνικούς ρόλους», αναπτύσσοντας την κατανόησή του για το τι βλέπει και ακούει στον κόσμο.

Καθώς θα μιμείται την μαμά ή τον μπαμπά, το μωρό θα μάθει να κάνει τις ίδιες εκφράσεις του προσώπου σας ή να προσομοιάζει την φωνούλα του στους τόνους της δικής σας φωνής.

Διευρυμένο λεξιλόγιο

Καθώς τα μωρά παίζουν με ένα καθρέφτη, δουλεύουν σκληρά για την ενίσχυση του λεξιλογίου τους και την διαμόρφωση ισχυρών γλωσσικών δεξιοτήτων. Όταν τα μωρά κοιτάζουν τον εαυτό τους στους καθρέφτες, είναι η τέλεια ευκαιρία για τους γονείς να κατονομάζουν όλα όσα βλέπουν στο πρόσωπό τους, όπως μύτη, μάτια, στόμα.

Με αυτόν τον τρόπο, ενώ το μωρό μπορεί να μην έχει αναπτύξει τις γλωσσικές δεξιότητες για να επαναλάβει τη λέξη πίσω, μπορεί να δείξει πού βρίσκονται τα μέρη του σώματος.

Αυτογνωσία

Η αυτογνωσία είναι ένα μεγάλο συστατικό της κοινωνικο-συναισθηματικής ανάπτυξης ενός ατόμου. Ξεκινά όταν ένα μωρό γεννιέται και συνεχίζει να αναπτύσσεται έως ότου το παιδί φτάσει την ηλικία των τεσσάρων με πέντε ετών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Και ενώ μπορεί να μας ακούγεται ως κάτι αρκετά απλό, μεταξύ της γέννησης και της ηλικίας του σχολείου, υπάρχει αρκετή δουλειά που το παιδί θα πρέπει να κάνει για να αναπτύξει την αυτογνωσία του. Τα παιχνίδια στο καθρέφτη διευκολύνουν την διαδικασία αυτή, ενισχύοντάς την κατά πολύ.