Πολλές γυναίκες έχουν την αυθόρμητη τάση να κρατούν στην αριστερή τους πλευρά το μωρό, ειδικά όταν θέλουν να το ησυχάσουν ή να το βοηθήσουν να αποκοιμηθεί. Φαίνεται απλώς να έρχεται φυσικά στις μητέρες. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι γυναίκες θέλουν να κρατούν τα μωρά τους στην αριστερή τους πλευρά.

Γιατί κρατάτε το μωρό στην αριστερή πλευρά;

Όπως αποδεικνύεται από νέα ερευνητικά δεδομένα, υπάρχουν πραγματικοί αλλά και πρακτικοί λόγοι για τους οποίους προτιμάτε να κρατάτε τα μωρά στην αριστερή πλευρά του σώματος έναντι του δεξιάς. Αυτή η προτίμηση παρατηρείται ακόμη και όταν τα νεαρά κορίτσια παίζουν με τις κούκλες – μωρά.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι και οι μπαμπάδες προτιμούν να κρατούν μωρά και στην αριστερή πλευρά του σώματος, χωρίς όμως αυτό να ξεκινά πριν να υποδεχθούν στον κόσμο το δικό τους παιδί.

Ηρεμεί πιο γρήγορα

Όταν τα μωρά κρατούνται στην αριστερή πλευρά του σώματος, ηρεμούν γρηγορότερα από ό, τι όταν κρατούνται στα δεξιά, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι πιθανολογούν ότι οφείλεται στο γεγονός ότι όταν τα μωρά βρίσκονται στη μήτρα, έλκονται από τον καρδιακό παλμό της μητέρας τους και η καρδιά είναι στην αριστερή πλευρά του σώματος.

Όταν τα βρέφη είναι αναστατωμένα και ακούνε κάτι οικείο από τους μήνες που ήταν στην μήτρα, όπως ο καρδιακός παλμός, είναι πολύ πιο άνετα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μωρά προτιμούν να κρατούνται στην αριστερή πλευρά και ίσως βοηθούν να εξηγήσουν γιατί ενστικτωδώς, οι μητέρες τείνουν να κρατούν τα μωρά τους και στην ίδια πλευρά.

Βαθύτερη σύνδεση

Όταν ένα μωρό κρατείται στην αριστερή πλευρά του σώματος, η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου αναλαμβάνει. Και σύμφωνα με την ανθρώπινη μνήμη, αυτό έχει νόημα, δεδομένου ότι η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για πράγματα όπως τα συναισθήματα, η ανάγνωση μη λεκτικών ενδείξεων και η διαίσθηση.

Με τη χρήση της δεξιάς πλευράς του εγκεφάλου, οι μητέρες μπορούν να ενισχύσουν την σύνδεσή τους με τα μωρά τους όταν τα κρατούν από την αριστερή πλευρά.

Υπάρχει εντονότερος συναισθηματικός δεσμός, ταχύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες του μωρού.