Το διαχρονικό μουσικό παραμύθι του Σεργκέι Προκόφιεφ «Ο Πέτρος και ο λύκος» παρουσιάζει από 16 Ιουνίου σε πανελλαδική περιοδεία η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη, σε δική του θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία, με τον Ρένο Χαραλαμπίδη, δύο χορεύτριες και πέντε μουσικούς με πολλά και διαφορετικά μουσικά όργανα ζωντανά επί σκηνής.

Πιάνο, βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο σαξόφωνο και κρουστά πλέκονται με στοιχεία χοροκίνησης, τραγούδια βασισμένα στις κλασικές μελωδίες του συνθέτη, διαδραστικό παιχνίδι και θέατρο σκιών για να δημιουργήσουν μια διαφορετική θεατρική εκδοχή του κλασικού έργου που δεν περιορίζεται στη ζωντανή εκτέλεση της ορχήστρας με συνοδεία αφήγησης.

Το πολυμεταφρασμένο μουσικό παραμύθι, που γράφτηκε από τον ίδιο τον Προκόφιεφ το 1936 μετά από ανάθεση της διευθύντριας του παιδικού θεάτρου της Μόσχας, παίρνει με αυτόν τον τρόπο σάρκα και οστά με στόχο την καλύτερη πρόσληψη της μουσικής και των μουσικών οργάνων από τους μικρούς θεατές. Σκοπός τον οποίο υπηρετούσε άλλωστε και ο Ρώσος συνθέτης: «Το έργο θα πρέπει να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αγαπήσουν τη μουσική. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να βρεθεί μια κοινή μουσική γλώσσα με αυτά…». Κάθε όργανο της ορχήστρας αντιστοιχεί σε ένα χαρακτήρα του παραμυθιού επιτρέποντας στα παιδιά να ακολουθήσουν τα βήματα τους στην περιπέτεια του μικρού Πέτρου, ο οποίος δε φοβάται τους λύκους μέχρι που μια μέρα βγαίνει από το κτήμα του παππού του. Θα πέσει άραγε ο λύκος στην παγίδα που του έστησε;

Τη μουσική σύνθεση εκτελούν ζωντανά επί σκηνής οι Μάριος Ιβάν Παπούλιας (ενορχήστρωση, βιολί), Θοδωρής Πιστόλας (τενόρο σαξόφωνο), Δέσποινα Σπανού (βιολοντσέλο), Δήμητρα Χανιαλάκη (φλάουτο), Γιώργος-Αιμιλιανός Σταυριανός (πιάνο-πλήκτρα, κρουστά). Χορεύουν οι Αριάννα Ζαρμακούπη και Χριστίνα Μπίτου (σε δική της χορογραφία). Τα κοστούμια υπογράφει η Μυρτώ Πετάση και τους φωτισμούς ο Ρίζος Τσιγάρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα τα θέατρα που θα παρουσιαστεί η παράσταση θα τηρηθούν οι συγκεκριμένες οδηγίες που θα ανακοινώσει το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να «μείνουμε όλοι ασφαλείς».