Η αναποφασιστικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, που γίνεται αντιληπτό συχνά ακόμη και από την παιδική ηλικία, αλλά συσχετίζεται και με άλλα στοιχεία της προσωπικότητας, όπως είναι η χαμηλή αίσθηση ικανότητας, η ανασφάλεια, η μειωμένη αυτοπεποίθηση και η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση, το οικογενειακό περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στο αν αυτό το χαρακτηριστικό του παιδιού θα ενισχυθεί ή θα περιοριστεί.

Μήπως ενισχύετε την αναποφασιστικότητα του παιδιού σας;

Μερικές φορές άθελά σας μπορεί να ενισχύετε την αναποφασιστικότητα του παιδιού σας, ενδεχομένως με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

  • Αν εσείς οι ίδιοι είστε αναποφάσιστοι. Για τα παιδιά σας είστε τα πρώτα και πιο καθοριστικά πρότυπα, καθώς έχουν την τάση να «αντιγράφουν» τις συνήθειες αλλά και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας.
  • Αν είστε έντονα επικριτικοί απέναντι στις αποφάσεις του παιδιού. Αν τρομοκρατείτε το παιδί σας όταν παίρνει μια απόφαση, τότε θα κάνετε τη λήψη αποφάσεων δύσκολη για αυτό.
  • Αν προσπαθείτε συχνά να του αλλάξετε γνώμη ή να το επηρεάσετε. Το παιδί μπορεί να καταλήξει να νιώθει ότι δεν έχει καλό κριτήριο, ότι οι άλλοι ξέρουν καλύτερα από εκείνο ή ότι δεν παίρνει σωστές αποφάσεις.

Τα μυστικά για να μεγαλώσετε αποφασιστικά παιδιά

 

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να βάζετε τα παιδιά να αποφασίζουν και να επιλέγουν όσο πιο συχνά γίνεται, αλλά μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφασίζουν μέχρι εκεί που μπορούν λόγω ηλικίας και ωριμότητας και έχοντας περιορισμένες εναλλακτικές, γιατί οι πάρα πολλές θα τα μπερδέψουν. Έτσι, όταν τους παρουσιάζετε τις επιλογές τους, δεν πρέπει τους δίνετε πάρα πολλές εναλλακτικές, ειδικά αν δεν τις έχετε πρώτα σκεφτεί.

Καλό είναι να βοηθάτε τα παιδιά στην επιλογή τους, εξηγώντας τους πρώτα κάθε μία από τις επιλογές τους, όταν αυτό είναι αναγκαίο. Για παράδειγμα, αν πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε 4 βιβλία, μπορείτε να τους περιγράψετε λίγο την πλοκή του καθενός.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μη δίνετε στα παιδιά την εντύπωση ότι πρέπει να πάρουν την τέλεια απόφαση, πιέζοντάς τα ή δίνοντάς τους την εντύπωση ότι η επιλογή είναι ζήτημα… ζωής και θανάτου. Ως γονείς θα πρέπει να τους μάθετε ότι με τις ικανότητές τους και τη στήριξη των ανθρώπων που εμπιστεύονται μπορούν να πάρουν μια ικανοποιητική απόφαση.

Μέσα από όλες αυτές οι διαδικασίες θα μπορέσουν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και κατ’ επέκταση να γίνουν αποφασιστικά.