Οι περισσότεροι νέοι γονείς ψάχνουμε διαρκώς τρόπους ώστε να βοηθήσουμε τα μωρά μας να φτάσουν και να ξεπεράσουν τις δυνατότητές τους. Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο φανταζόμαστε, αφού ο εγκέφαλος των μικρών μας είναι προγραμματισμένος ώστε να καταναλώνει πληροφορίες διαρκώς. Έτσι, η δική μας ευθύνη είναι να του προσφέρουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα. Ας δούμε, λοιπόν, τις καθημερινές συνήθειες που μπορούν να αυξήσουν την ευφυΐα του.

Του χαμογελάμε

Το χαμόγελο είναι σημαντικό για την πρώιμη σχέση μας με το μωρό, καθώς προωθεί το μεταξύ μας δέσιμο και βοηθά το μωρό μας να αισθάνεται ασφαλές και αγαπητό.

Επίσης, όταν χαμογελάμε συχνά στο μικρό μας, του λέτε πολλά για τον κόσμο του, όπως ότι είναι ένα ασφαλές μέρος όπου οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι, φιλικοί και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του.

Όταν ανταλλάσσουμε χαμόγελα με το μωρό μας, απελευθερώνονται ουσίες στο σώμα μας που μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι και ασφαλείς. Από την άλλη πλευρά, εάν ένα μωρό αισθάνεται ανασφαλές ή αγχωμένο, υπάρχει αύξηση των ορμονών του στρες στο σώμα του. Διαφορετικές χημικές ουσίες αλληλεπιδρούν με το νευρικό σύστημα του μωρού με διαφορετικούς τρόπους και διαδραματίζουν ρόλο στο πώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται ο εγκέφαλός του. Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μάθησης ενός μωρού και να επηρεάσουν τη συνολική ανάπτυξη και ευεξία του.

Το αφήνουμε να αγγίξει διαφορετικές υφές

Τα μωρά έχουν μια έμφυτη ανάγκη να ανακαλύψουν τον κόσμο, σε μεγάλο βαθμό μέσω της αφής τους. Όταν αφήνουμε το μικρό μας να πιάνει τα πράγματα γύρω του, ενισχύουμε την ευφυΐα του, καθώς έρχεται σε επαφή με μια σειρά από νέα ερεθίσματα. Το ίδιο το εσωτερικό του σπιτιού μας αλλά και το πάρκο ή η παραλία είναι γεμάτα με διαφορετικές υφές και πληροφορίες. Πολλά παιδικά βιβλία εκμεταλλεύονται την αγάπη των μωρών για διαφορετικές υφές και περιλαμβάνουν σελίδες με διαφορετικές επιφάνειες – είναι βέβαιο ότι το μικρό μας θα τα λατρέψει!

Του μιλάμε

Μπορεί να μας φαίνεται περίεργο να μιλάμε σε ένα νεογέννητο μωρό, όμως το γεγονός ότι δεν καταλαβαίνει τι λέμε δεν σημαίνει ότι δεν μας ακούει. Μάλιστα, μέσα από τη διαδικασία βοηθάμε τον εγκέφαλο του μωρού να εξοικειωθεί με τη γλώσσα. Δεν χρειάζεται να βγάλουμε διάλεξη, αρκεί απλώς να του περιγράφουμε τι κάνουμε την εκάστοτε στιγμή ή να του διαβάζουμε βιβλία.

Αν μπορούμε, θηλάζουμε

Πέρα από τα οφέλη που προσφέρει στο ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού, σχετικές μελέτες συσχετίζουν θετικά τον θηλασμό με τη νοημοσύνη (το IQ) του παιδιού. Ωστόσο, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι βλάπτουμε το μωρό αν δεν μπορούμε να θηλάσουμε.