Εμβολιασμός για κοροναϊό: Μέσα σε πόσες μέρες μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα θρόμβωσης

«Δεν υπάρχει στο εμβόλιο της AstraZeneca κάτι ξεχωριστό, σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια», δήλωσε ο καθηγητής Αιματολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας
23 Μαΐου 2021 | 12:18

Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται η 44χρονη στην Κρήτη, με την κλινική της εικόνα να μην αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η γυναίκα, που παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση της υγείας της μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca, υποβλήθηκε την Παρασκευή σε κρίσιμο χειρουργείο για να περιορίσουν οι γιατροί την εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία.

Έκτοτε νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, με τις ελπίδες για καλυτέρευση της εικόνας της να είναι περιορισμένες.

Στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» μίλησε καθηγητής Αιματολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, σχολιάζοντας κατά πόσο η ραγδαία επιδείνωση της υγείας της 44χρονης μπορεί να προέρχεται από τον εμβολιασμό της και δίνοντας απαντήσεις σε γενικότερες απορίες γύρω από τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού.

«Έχει μεγάλη σημασία να διευκρινιστεί περί τίνος πρόκειται, οι συνάδελφοι στην Κρήτη είναι απόλυτα ικανοί για να βρουν την αιτιολογία. Αν υποθέσουμε ότι είναι το γνωστό σύνδρομο θρομβώσεων με κακή εξέλιξη, έχουμε 1-2 περιπτώσεις ανά 100 χιλιάδες, και δυστυχώς είναι ένα μέρος του κινδύνου που αναλαμβάνουμε όταν αποφασίζουμε να κάνουμε μαζικούς εμβολιασμούς. Πριν από κάποιες ημέρες δημοσιεύτηκε ένα κείμενο από ειδικούς στις θρομβώσεις που εξηγεί τους λόγους που πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα και μαζικά. Αυτό που έχει σημασία όταν βλέπουμε τα πράγματα σε επιδημιολογική βάση, είναι ότι με τους εμβολιασμούς το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι ο κίνδυνος» είπε ο κ. Γεροτζιάφας σχετικά με την περίπτωση της 44χρονης.

«Από την 5η έως και την 28η ημέρα από τον εμβολιασμό μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα θρόμβωσης»

«Δεν έχει κανένα νόημα να κάνει κάποιος εξετάσεις πριν τον εμβολιασμό, ούτε να παίρνει όλος ο κόσμος μετά τον εμβολιασμό του ασπιρίνες και αντιπηκτικά. Ο μηχανισμός μέσω του οποίου παράγεται αυτό το σύνδρομο της θρομβοπενίας είναι μέρος της φυσιολογικής άμυνας του οργανισμού. Δεν έχει να κάνει με το αν κάποιος είχε πάθει προηγούμενη θρόμβωση. Η περίοδος που κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε αυτό το σύνδρομο είναι από την 5η μέχρι την 28η μέρα μετά τον εμβολιασμό. Σημαντικό είναι να κινητοποιηθεί κανείς αν εμφανίσει κάποια συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, δυσκολία στην ομιλία, μούδιασμα στα χέρια, δυσκολία στο περπάτημα, να πρηστεί το πόδι ή το χέρι, να μην αισθάνεται καλά για περισσότερες από δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Τότε θα πρέπει να πηγαίνει ο πολίτης στο γιατρό και ο γιατρός να κάνει τις σχετικές εξετάσεις. Όσο νωρίτερα καταλάβουμε το σύνδρομο, τόσο πιο εύκολη θα είναι και η θεραπεία του» εξήγησε ο κ. Γεροτζιάφας.

«Δεν υπάρχει στο εμβόλιο της AstraZeneca κάτι ξεχωριστό, σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια»

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο ίδιος τόνισε ότι «όταν κάνουμε μια παρέμβαση στον οργανισμό δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει πιθανότητα να γίνει κάποιο κακό. Αυτό ισχύει γενικά στην ιατρική. Το εμβόλιο είναι μια παρέμβαση στον οργανισμό. Για αυτό πρέπει να μετράμε το όφελος σε σχέση με τον κίνδυνο. Δεν υπάρχει στο εμβόλιο της AstraZeneca κάτι ξεχωριστό, σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια».

Αναφερόμενος στην επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας που αναφέρει ότι συνίσταται ο εμβολιασμός για τις γυναίκες που εγκυμονούν, ενώ προτείνεται η χρήση εμβολίων mRNA χωρίς να αποκλείονται άλλοι τύποι εμβολίων, ο κ. Γεροτζιάφας είπε ότι «επιτέλους βγήκε μια τέτοια ανακοίνωση. Στην Ελλάδα υπάρχει η παρεξήγηση ότι ο εμβολιασμός θα πλήξει το αγέννητο παιδί μιας εγκύου. Η κύηση είναι μια κατάσταση φυσιολογική που μεγαλώνει τον κίνδυνο για θρόμβωση, σε σχέση με μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος. Όταν μια γυναίκα πάθει κορωνοϊό έχει 50% περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί σε ΜΕΘ αν είναι έγκυος».

Σχετικά με το πότε πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος που έχει ήδη νοσήσει, ο κ. Γεροτζιάφας εξήγησε ότι στη Γαλλία έχει οριστεί ένα διάστημα τριών μηνών μετά τη νόσηση, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο σε όλες τις χώρες.

Τέλος, αναφορικά με το αν πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος που έχει περάσει κάποιο αυτοάνοσο, ο κ. Γεροτζιάφας εξήγησε ότι δεν υπάρχει αντένδειξη, ωστόσο καλό είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάποιο τέτοιο θέμα να συζητούν με τους γιατρούς τους πριν τον εμβολιασμό τους για να λάβουν συγκεκριμένες οδηγίες.

Πρόσφατα Άρθρα
Βροχερός ο καιρός την Κυριακή – Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες 21 Δεκεμβρίου 2025, 08:53
Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζουν οι επιπτώσεις της εγκύους και βρέφη; 20 Δεκεμβρίου 2025, 10:28
Άστατος καιρός το Σάββατο: Πέφτει η θερμοκρασία 20 Δεκεμβρίου 2025, 08:51
Το διπλό πρόσωπο του καιρού: Αίθριος την Παρασκευή, αλλάζει το σκηνικό από το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2025, 08:52
Καιρός: Kακοκαιρίες μέχρι την Πρωτοχρονιά – Τα προγνωστικά μέχρι και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2025, 10:52
Κυψέλη: Ειδικοί μιλούν για την επίθεση με μαχαίρι στο Γυμνάσιο και την επιλογή να προφυλακιστεί η 16χρονη 18 Δεκεμβρίου 2025, 10:45
Συννεφιασμένος ο καιρός και ασθενείς βροχές 17 Δεκεμβρίου 2025, 08:51
Κυψέλη: Η 16χρονη είχε μαχαιρώσει ξανά συμμαθητές της 16 Δεκεμβρίου 2025, 09:21
Δωρεά σπέρματος: Οι κίνδυνοι και το «σπέρμα των Βίκινγκ» 16 Δεκεμβρίου 2025, 08:00
Εορταστικό ωράριο: Ξεκινά σήμερα – Ποιες Κυριακές τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά 11 Δεκεμβρίου 2025, 09:22
Ο παιδικός ιός που συνδέεται με καρκίνο μεγαλώνοντας – Το 95% τον έχει 11 Δεκεμβρίου 2025, 08:00
Δότης σπέρματος με καρκινογόνο μετάλλαξη απέκτησε 200 παιδιά 10 Δεκεμβρίου 2025, 13:54
Σχολεία: Πότε κλείνουν για Χριστούγεννα; 10 Δεκεμβρίου 2025, 11:22
ΕΟΦ: Βρεφικό γάλα συνδέεται με κρούσματα αλλαντίασης 9 Δεκεμβρίου 2025, 14:29
Βρετανία: Σχολεία κλείνουν και μάσκες επιστρέφουν – Σαν την εποχή του COVID 9 Δεκεμβρίου 2025, 13:15
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version