Νυχτερινή βάρδια: Αυξάνει τον κίνδυνο ενδομητρίωσης

Μία νέα μελέτη από ερευνήτριες του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνδέει την εργασία σε νυχτερινή βάρδια με την ακανόνιστη περίοδο στις γυναίκες και την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ενδομητρίωσης.
24 Μαΐου 2021 | 11:04

Μία νέα μελέτη από ερευνήτριες του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνδέει την εργασία σε νυχτερινή βάρδια με την ακανόνιστη περίοδο στις γυναίκες και την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ενδομητρίωσης.

Η έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Εύα Κασσή και τις δρες Αγγελική Καραπαναγιώτη και Νάργιες Νασίρι-Ανσάρι, η οποία παρουσιάστηκε στο 23ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας (e-ECE 2021), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δουλειά τα βράδια οδηγεί σε μεταβολές στην έκφραση ορισμένων γονιδίων, με αποτέλεσμα τις ορμονικές διαταραχές και την αυξημένη πιθανότητα ενδομητρίωσης.

Η ενδομητρίωση είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από την έκτοπη ανάπτυξη ενδομητρικού ιστού εκτός μήτρας, όπως στις ωοθήκες ή στις σάλπιγγες. Εμφανίζεται περίπου στο 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως, με συμπτώματα που μπορεί να ποικίλουν από σχεδόν ανεπαίσθητα μέχρι πολύ σοβαρά. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις η ενδομητρίωση μπορεί να είναι επώδυνη και να προκαλέσει στειρότητα, αποβολή και έκτοπη κύηση.

Η νέα έρευνα διερεύνησε τη γονιδιακή έκφραση σε 27 ασθενείς με επιβεβαιωμένη ενδομητρίωση των ωοθηκών. Η κ. Κασσή ανέφερε ότι η νέα μελέτη επιβεβαίωσε τις κλινικές ενδείξεις πως οι διαταραχές στο «βιολογικό ρολόι» (κιρκάδιο ρυθμό) λόγω της νυχτερινής βάρδιας μπορεί να σχετιστεί με την ενδομητρίωση λόγω των μεταβολών που επέρχονται στην έκφραση των γονιδίων (Clock, CRY1 και PER-2) στο ενδομήτριο.

Πηγή: ΑΠΕ

Πρόσφατα Άρθρα
Στην τελική ευθεία η απαγόρευση των social media για ανηλίκους στην Ελλάδα 4 Φεβρουαρίου 2026, 08:33
Ελλάδα: Θα απαγορευτούν τα social media για παιδιά κάτω των 15; 3 Φεβρουαρίου 2026, 18:28
Eξαφάνιση 16χρονης από τη Νέα Σμύρνη: Συναγερμός από το «Χαμόγελο του Παιδιού» 3 Φεβρουαρίου 2026, 08:24
Επίδομα παιδιού: Μέσα στον Φεβρουάριο ανοίγει η πλατφόρμα 1 Φεβρουαρίου 2026, 13:10
Καιρός: Ισχυρές βροχές από το βράδυ στη χώρα 31 Ιανουαρίου 2026, 17:38
Λόρα: Βρίσκεται στη Γερμανία από την πρώτη ημέρα της εξαφάνισής της 30 Ιανουαρίου 2026, 16:59
Σχολεία: Δεν θα προσμετρώνται απουσίες από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού – Τα δικαιολογητικά 29 Ιανουαρίου 2026, 12:45
Καλλιθέα: Τι συνέβη στο νεογέννητο κοριτσάκι προτού αφήσει την τελευταία του πνοή; 29 Ιανουαρίου 2026, 10:02
Καιρός: Η κακοκαιρία Kristin χτυπά με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι 29 Ιανουαρίου 2026, 08:29
Γρίπη: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ 4χρονο αγοράκι έπειτα από επιπλοκές 28 Ιανουαρίου 2026, 16:11
Καιρός: Έρχονται δύο κύματα κακοκαιρίας και κόκκινος συναγερμός για την Κρήτη 27 Ιανουαρίου 2026, 08:55
SOS για τη γρίπη: Βαριά συμπτώματα, που «ξαναφουντώνουν» 26 Ιανουαρίου 2026, 13:11
Σέρρες: Σε διαθεσιμότητα η καθηγήτρια που φίμωσε τον μαθητή 26 Ιανουαρίου 2026, 08:42
Καιρός: Νέα επιδείνωση με καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες – Συναγερμός στην Αττική 26 Ιανουαρίου 2026, 08:16
Γρίπη: Περισσότερες από 130 νοσηλείες παιδιών τον Ιανουάριο 25 Ιανουαρίου 2026, 14:13
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version