Τα νήπια διανύουν ένα στάδιο ανάπτυξης κατά το οποίο θέλουν να αποκτήσουν μια σχετική ανεξαρτησία και να δοκιμάσουν τα όριά τους (πολλές φορές και τα δικά σας). Μέσα από τη διαδικασία της επιλογής ρούχων έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν και τα δύο αυτά πράγματα στην πράξη.

Γιατί είναι σημαντικό να αφήνετε το παιδί να διαλέξει τι θα φορέσει

Επιτρέποντας στο παιδί να φορέσει ό,τι θέλει, του δίνετε χώρο να εκφράσει και να ορίσει το ίδιο τον εαυτό του. Ακόμη και τα μικρά παιδιά χρησιμοποιούν το ντύσιμο για να δείξουν στους άλλους την προσωπικότητά τους. Έτσι όταν αφήνετε το μικρό σας να διαλέξει τα ρούχα του τού δίνετε την ευκαιρία να ορίσει τον εαυτό του μέσω του στυλ του. Παράλληλα, η ανεξαρτησία δίνει την αίσθηση ελέγχου στο παιδί, σε έναν κόσμο που δεν έχει συχνά αυτή την ευκαιρία.

Πώς θα το μάθετε να ντύνεται μόνο του

Αφήστε το να εξασκήθει

Μέχρι τα τρία τους, τα περισσότερα παιδάκια μπορούν να βάλουν μόνα τους μια φόρμα και μια μπλούζα. Τα πιο δύσκολα καθήκοντα, όπως τα ρούχα με φερμουάρ και κουμπιά, θα ακολουθήσουν στη συνέχεια. Μάλιστα, το παιδί μπορεί να αντλεί ευχαρίστηση από τη διαδικασία του ντυσίματος, αφού το κάνει να νιώθει ικανό. Ακόμα κι αν χρειάζεται αρκετή ώρα μέχρι να ολοκληρώσει τη διαδικασία του ντυσίματος, καλό είναι να το αφήνετε να ντύνεται μόνο του όποτε έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, για παράδειγμα τα Σαββατοκύριακα που δεν σας πιέζει ο χρόνος.

Οργανωθείτε εκ των προτέρων

Ένα tip που θα φανεί χρήσιμο και σε εσάς είναι να βρίσκετε από το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα της επόμενης ημέρας. Κάπως έτσι θα είστε σε θέση να γλιτώσετε πολύτιμο χρόνο το πρωί. Σκεφθείτε απλώς εκείνο το πρωί που ψάχνατε επί δέκα λεπτά το αγαπημένο του μπλουζάκι για να ανακαλύψετε τελικά ότι ήταν στα άπλυτα. Αφήστε λοιπόν τα ρούχα του σε μια καρέκλα στο δωμάτιό του, ώστε να τα έχει έτοιμα το πρωί.

Μετατρέψτε το ντύσιμο σε παιχνίδι

Μπορεί εσείς να τρέχετε το πρωί προκειμένου να προλάβετε να τα κάνετε όλα στην ώρα τους, το μικρό σας όμως μπορεί να μη μοιράζεται την ίδια ανησυχία με εσάς. Στην πραγματικότητα, μπορεί να προτιμάει να βλέπει κινούμενα σχέδια και να παίζει μέχρι να πάρει απόφαση να ντυθεί. Προκειμένου να αποφύγετε την αργοπορία αλλά και τις εντάσεις, μετατρέψτε τη διαδικασία του ντυσίματος σε παιχνίδι. Για παράδειγμα, μπορείτε να του πείτε ότι θα βάλετε το χρονόμετρο να μετράει αντίστροφα κι ότι ο στόχος του παιχνιδιού είναι να ετοιμαστεί προτού χτυπήσει το χρονόμετρο. Κάθε φορά που καταφέρνει να ντυθεί εντός της χρονικής προθεσμίας, μπορείτε να το επιβραβεύετε με ένα αυτοκόλλητο.

Δώστε του επιλογές

Τα περισσότερα νήπια αποζητούν τον έλεγχο με κάθε ευκαιρία. Επομένως, καλό είναι όποτε γίνεται να τους τον δίνετε ή έστω να τους δίνετε την εντύπωση ότι τον έχουν. Έτσι, μπορείτε να αφήσετε το μικρό σας να επιλέξει ανάμεσα σε προκαθορισμένες επιλογές, για παράδειγμα ανάμεσα στην καφέ ή τη λευκή βερμούδα του.

Σεβαστείτε τις προτιμήσεις του

Όπως εσείς μπορεί να αντιπαθείτε ένα συγκεκριμένο ύφασμα ή απλώς να μη σας βολεύουν τα εφαρμοστά ρούχα, έτσι και το μικρό σας έχει τις προτιμήσεις του, τις οποίες οφείλετε να σεβαστείτε. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να αποφεύγετε όσα ενοχλούν το παιδί, ενώ παράλληλα με αυτόν τον τρόπο του δείχνετε ότι λαμβάνετε υπόψιν τη γνώμη του.