Τα πρώτα βήματα του μωρού σας είναι ένα συναρπαστικό ορόσημο στην ανάπτυξή του, αφού το μικρό σας κυριολεκτικά οδεύει προς έναν εντελώς νέο τρόπο ζωής ως νήπιο. Και όπως πολλά ορόσημα, δημιουργεί πολλές απορίες στους γονείς. Ορίστε λοιπόν πέντε πράγματα που θέλετε να μάθετε για τα πρώτα του βήματα.

5 πράγματα που θέλετε να μάθετε για τα πρώτα του βήματα

1. Είναι (και) θέμα… προσωπικότητας

Μόλις το μωρό καταφέρει να σηκωθεί, πιθανότατα θα αρχίσει να προσπαθεί να βρει την ισορροπία του. Κάποια μωρά κάνουν βόλτες γύρω από τα έπιπλα για μήνες, ενώ άλλα αρχίζουν να περπατούν λίγο μετά από τη στιγμή που σηκώνονται στα δύο τους ποδαράκια. Το αν το μωρό σας θα περπατήσει πρόωρα ή πιο μετά μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την ικανότητά του, αλλά να σχετίζεται περισσότερο με την προσωπικότητά του. Ένα πιο τολμηρό παιδί μπορεί να το κάνει αμέσως, ενώ ένα πιο προσεκτικό μπορεί να θέλει να είναι σίγουρο ότι δεν θα πέσει προτού αφήσει τον καναπέ.

2. Αφήστε το ξυπόλητο

Για να διευκολύνετε τα πρώτα βήματα του μικρού σας, αφήστε το να μην φορά παπούτσια μέσα στο σπίτι. Η άμεση επαφή του πέλματός του με το πάτωμα θα βελτιώσει την ισορροπία του και την κατανόηση της κίνησης. Όταν είστε έξω, προτιμήστε να του φοράτε παπούτσια με πολύ ελαστικές σόλες (τόσο που να μπορείτε να διπλώσετε το παπούτσι στη μέση).

3. Οι πτώσεις είναι στο πρόγραμμα

Καθώς το μικρό σας προσπαθεί να μάθει να περπατά, σίγουρα θα έχει και ορισμένες πτώσεις. Αν δεν πανικοβληθείτε, πιθανότατα δεν θα πανικοβληθεί ούτε εκείνο. Ως γονείς μπορείτε να βοηθήσετε το μικρό σας να ξεπεράσει τον φόβο της πτώσης, ενθαρρύνοντάς το να σηκωθεί και να περπατήσει ξανά. Αυτό θα βοηθήσει το μωρό να συνεχίσει τη διαδικασία και να καταφέρει τελικά να πραγματοποιήσει τα πρώτα του βήματα.

4. Πιο δύσκολα για τα στρουμπουλά μωράκια

Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στη θέα ενός στρουμπουλού μωρού που φαίνεται να αγαπάει το φαγητό. Ωστόσο, αυτά συχνά τα στρουμπουλά μωράκια δυσκολεύονται περισσότερο να περπατήσουν, καθώς χρειάζονται περισσότερη δύναμη για να σηκώσουν το βάρος τους σε σχέση με τα μικρότερα μωρά.

5. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος σας είναι ασφαλής

Προτού το μικρό σας φτάσει στο σημείο να περπατάει, περνάει από μία σειρά από προπαρασκευαστικά στάδια, με το πρώτο να συμβαίνει περίπου στους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Τότε αρχίζει να κατανοεί πώς πρέπει να χρησιμοποιήσει τους μυς του κορμού του για να καταφέρει να καθίσει στη θέση του. Αργότερα, περίπου μέχρι τον δέκατο μήνα, θα μπορέσει να σταθεί και όρθιο. Αυτό πιθανότατα πρόκειται για το πιο δύσκολο στάδιο, καθώς το 70% του βάρους του βρίσκεται στο πάνω μέρος του σώματός του, οπότε χρειάζεται να βάλει πολλή δύναμη στα πόδια του. Στην τρίτη και τελευταία φάση που θα προηγηθεί του περπατήματος, θα ξεκινήσει να μετακινείται όρθιο ενώ κρατιέται από έπιπλα και αντικείμενα – βεβαιωθείτε λοιπόν ότι είναι σταθερά για να μειώσετε τις αναπόφευκτες πτώσεις.

Βιδώστε και στερεώστε βιβλιοθήκες, καθρέπτες και ό,τι άλλο έπιπλο υπάρχει στο σπίτι, καλύψτε τις πρίζες του σπιτιού, τοποθετήστε προστατευτικά στις αιχμηρές γωνίες των επίπλων και βάλτε προστατευτικά πορτάκια στις εσωτερικές σκάλες.