Covid-19: Αυτό είναι το πρώτο προνόμιο για τους πλήρως εμβολιασμένους

Το ενδεχόμενο σε περίπου 15 ημέρες να μπει τέλος στα υποχρεωτικά self test για κοροναϊό για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες εξετάζει το υπουργείο Υγείας.
30 Μαΐου 2021 | 11:48

Το ενδεχόμενο σε περίπου 15 ημέρες να μπει τέλος στα υποχρεωτικά self test για κοροναϊό για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες εξετάζει το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα των υποχρεωτικών self test έχει ήδη τεθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, θα αφορά όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού και αφού έχει περάσει το απαραίτητο διάστημα από τη δεύτερη δόση για την απόκτηση της απαραίτητης ανοσίας στον οργανισμό αλλά και όσους έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Υπενθυμίζεται πως ήδη τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 στη χώρα μας με βάση το οποίο οι πλήρως εμβολιασμένοι τουρίστες θα έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων.

Όσοι έχουν αντισώματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό

Πάντως σημειώνεται πως οι πιθανότητες να μεταδώσει τον ιό κάποιος που έχει ήδη αναπτύξει αντισώματα, είτε επειδή έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19 είτε λόγω νόσησης, είναι υπαρκτές, σίγουρα όμως είναι σαφώς πιο μικρές σε σύγκριση με τους ανθρώπους οι οποίοι δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες.

Επομένως δεν θα ήταν άτοπο να πει κανείς, πως ακόμη και όσοι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου θα έπρεπε να γνωρίζουν σε περίπτωση που έχουν κολλήσει κοροναϊό, πως μπορούν να το μεταδώσουν.

Ένα από τα εργαλεία για να το γνωρίζουν αυτό είναι το self test, στα οποία όπως φαίνεται από το παραπάνω ρεπορτάζ δεν θα έχουν πρόσβαση στα μέσα Ιουνίου.

Ολοι, πάντως, σημειώνουν πως απαιτούνται διεξοδικές μελέτες και παραπάνω στοιχεία ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα.

«Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η μείωση στο ιικό φορτίο (λόγω εμβολιασμών) είναι αρκετή για να εμποδίσει τη μετάδοση» δήλωσε πρόσφατα και ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

«Το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες, θα εξαρτηθεί από το ποια μορφή κοροναϊού θα επικρατήσει στη χώρα μας», τονίζει, από την πλευρά του, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, συμπληρώνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα, όσοι εμβολιάζονται τώρα, δε θα χρειαστεί να κάνουν τρίτη δόση το Φθινώπορο.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής ανέφερε για τις μάσκες και σε ερώτηση για το πότε θα τις βγάλουν οι πολίτες: «Αν μείνουμε με τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή (στην Ελλάδα), τότε θα χρειαστεί να εμβολιαστεί το 75% περίπου του πληθυσμού ή να έχει ανοσία. Ένας συνδυασμός δηλαδή εμβολιασμού και φυσικής ανοσίας (όσοι νόσησαν δηλαδή) στο 75% του πληθυσμού. Αν όμως επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη, αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 83%».

«Έχουμε ακόμα δρόμο αλλά δεν είμαστε πάρα πολύ μακριά. Από τα μέσα Ιουνίου οι περισσότεροι θα έχουν μια σχετική προστασία… Τον Ιούλιο αυτό το ποσοστό θα έχει μεγαλώσει. Για να είμαστε σίγουροι θα πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερα ποσσοστά και πιστεύω ότι θα πάμε σε μεγαλύτερα ποσοστά. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασθέντων στους άνω των 60…», προσέθεσε.

Ο καθηγητής, πάντως, δεν πιστεύει ότι στα τέλη Ιουλίου θα βγάλουμε τις μάσκες, τουλάχιστον όχι στους εσωτερικούς χώρους.

Πρόσφατα Άρθρα
Ο καρκίνος είναι πλέον διαχειρίσιμος σε υψηλό ποσοστό 4 Φεβρουαρίου 2026, 11:36
Στην τελική ευθεία η απαγόρευση των social media για ανηλίκους στην Ελλάδα 4 Φεβρουαρίου 2026, 08:33
Ελλάδα: Θα απαγορευτούν τα social media για παιδιά κάτω των 15; 3 Φεβρουαρίου 2026, 18:28
Eξαφάνιση 16χρονης από τη Νέα Σμύρνη: Συναγερμός από το «Χαμόγελο του Παιδιού» 3 Φεβρουαρίου 2026, 08:24
Επίδομα παιδιού: Μέσα στον Φεβρουάριο ανοίγει η πλατφόρμα 1 Φεβρουαρίου 2026, 13:10
Καιρός: Ισχυρές βροχές από το βράδυ στη χώρα 31 Ιανουαρίου 2026, 17:38
Λόρα: Βρίσκεται στη Γερμανία από την πρώτη ημέρα της εξαφάνισής της 30 Ιανουαρίου 2026, 16:59
Σχολεία: Δεν θα προσμετρώνται απουσίες από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού – Τα δικαιολογητικά 29 Ιανουαρίου 2026, 12:45
Καλλιθέα: Τι συνέβη στο νεογέννητο κοριτσάκι προτού αφήσει την τελευταία του πνοή; 29 Ιανουαρίου 2026, 10:02
Καιρός: Η κακοκαιρία Kristin χτυπά με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι 29 Ιανουαρίου 2026, 08:29
Γρίπη: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ 4χρονο αγοράκι έπειτα από επιπλοκές 28 Ιανουαρίου 2026, 16:11
Καιρός: Έρχονται δύο κύματα κακοκαιρίας και κόκκινος συναγερμός για την Κρήτη 27 Ιανουαρίου 2026, 08:55
SOS για τη γρίπη: Βαριά συμπτώματα, που «ξαναφουντώνουν» 26 Ιανουαρίου 2026, 13:11
Σέρρες: Σε διαθεσιμότητα η καθηγήτρια που φίμωσε τον μαθητή 26 Ιανουαρίου 2026, 08:42
Καιρός: Νέα επιδείνωση με καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες – Συναγερμός στην Αττική 26 Ιανουαρίου 2026, 08:16
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version