Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των γυναικών που καπνίζουν καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και της μελλοντικής καρδιαγγειακής υγείας του μωρού. Η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από έναν μακρύ κατάλογο με «dos and don’ts» που πρέπει να ακολουθούνται με συνέπεια.

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη το μωρό;

Το κάπνισμα αποτελεί κατά κύριο λόγο εθισμό, τον οποίο δυσκολεύονται να «κόψουν» οι γυναίκες ακόμα και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η διακοπή του καπνίσματος είναι κομβικής σημασίας, αφού το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο ενός παιδιού για συγγενή καρδιακή νόσο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της American Heart Association.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από περισσότερες από 230.000 οικογένειες σε επτά ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Kurt Taylor ήταν ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και επισημαίνει ότι η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ ΔΜΣ, καπνού και αλκοόλ όσον αφορά τις συγγενείς καρδιακές παθήσεις. Συγκέντρωσαν δεδομένα από έρευνες που παραδόθηκαν κατά την εγγραφή των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Οι μητέρες που κάπνιζαν είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν ένα μωρό που είχε διαγνωστεί με συγγενή καρδιακή νόσο. Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη διακοπής του καπνίσματος αλλά και την παροχή βοήθειας στις μητέρες που δεν μπορούν να το διακόψουν.

Μαθαίνοντας περισσότερα για αυτό, οι ειδικοί ελπίζουν να βρουν προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν, ακόμη και από μητέρες που δεν καπνίζουν.

Πώς θα το κόψετε

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Δεδομένου ότι η νικοτίνη είναι μία ισχυρά εξαρτησιογόνος ουσία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα και αναζητήστε σχετικά δίκτυα υποστήριξης.

Αντισταθείτε

Η επιθυμία σας για τσιγάρο είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στις περιστάσεις που συνήθως καπνίζατε, για παράδειγμα όταν πίνετε τον πρωινό καφέ σας, μετά το μεσημεριανό σας γεύμα ή όταν πίνετε αλκοόλ. Εντοπίστε τις συνθήκες που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την προσπάθειά σας και σκεφτείτε τι θα σας βοηθούσε να τις διαχειριστείτε.