Από τη μία βιώνετε πρωτόγνωρα συναισθήματα καθώς γνωρίζετε το μωρό σας και συνειδητοποιείτε τη νέα σας ζωή ως οικογένεια και από την άλλη οι ορμονικές αλλαγές, ο ανεπαρκής ύπνος και η ανησυχία για το πώς θα φροντίσετε το βρέφος σάς αναστατώνουν και επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεσή σας. Προκειμένου λοιπόν να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας μετά τον τοκετό, να έχετε την απαραίτητη ενέργεια και να τονώσετε την ψυχολογία σας είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας.

Πιθανότατα θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να βρείτε τις νέες ισορροπίες στην καθημερινότητά σας, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας αγχώνει. Προτού το καταλάβετε, θα νιώσετε και πάλι ο εαυτός σας και θα είστε έτοιμη να απολαύσετε το δώρο της μητρότητας.

Προσοχή

Περίπου το 60%-80% των νέων μαμάδων βιώνει μια περίοδο εξάντλησης και ήπιας μελαγχολίας μετά τον τοκετό. Ωστόσο, η επιλόχεια κατάθλιψη που προσβάλλει το 10%-15% των νέων μαμάδων αποτελεί μια πιο απαιτητική περίπτωση, για την αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Συμβουλές για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας μετά τον τοκετό

Κοιμηθείτε επαρκώς

Μπορεί σε αυτή τη φάση ο ύπνος να φαντάζει πολυτέλεια, ωστόσο η έλλειψή του επιδεινώνει τον εκνευρισμό και την εξάντλησή σας. Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος όχι μόνο για να ανακτήσετε δυνάμεις και να βοηθήσετε το σώμα σας να επανέλθει, αλλά και για να θηλάσετε και να έχετε ενέργεια. Προσπαθήστε να κοιμάστε όποτε κοιμάται το μωρό σας και να ξεκουράζεστε με κάθε ευκαιρία.

Συνεχίστε την υγιεινή διατροφή

Επί εννέα μήνες, οι τροφές που βάζατε στον οργανισμό σας τροφοδοτούσαν εσάς και το μωρό σας. Μετά τον τοκετό η διατροφή σας είναι εξίσου σημαντική, καθώς βοηθά το σώμα σας να ανακάμψει, σας δίνει την ενέργεια που χρειάζεστε για να φροντίσετε το μικρό σας και φυσικά εφοδιάζει το μωρό σας με θρεπτικά συστατικά μέσω του θηλασμού.

Η διατροφή που θα βελτιώσει τη διάθεσή σας:

  • Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως είναι τα λιπαρά ψάρια και τα καρύδια. Τα ω-3 λιπαρά οξέα θωρακίζουν την υγεία της καρδιάς και παράλληλα φαίνεται να βελτιώνουν τη διάθεση. Μάλιστα, ενισχύουν και την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου στα μωρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
  • Φροντίστε να έχετε τρία ισορροπημένα γεύματα μέσα στην ημέρα και υγιεινά σνακ μεταξύ των γευμάτων σας, τα οποία θα κρατούν τα επίπεδα του σακχάρου σας σταθερά.
  • Τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά και το κρέας ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης που βελτιώνει τη διάθεση και την ποιότητα του ύπνου σας και ρυθμίζει την πίεση του αίματος. Μην παραλείψετε, λοιπόν, να εντάξετε αυτά τα τρόφιμα στο μενού σας.
  • Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα τρόφιμα ολικής άλεσης, θα σας κρατήσουν χορτάτη και θα σας εφοδιάσουν με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  • Η πρωτεΐνη θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τα επίπεδα σακχάρου σας σταθερά και κατ’ επέκταση να περιορίσετε τις εναλλαγές στη διάθεσή σας. Το τυρί cottage, το στήθος κοτόπουλου, το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας και το μπρόκολο είναι μερικές από τις τροφές που θα σας βοηθήσουν να καλύψετε τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σας σε πρωτεΐνη.
  • Mείνετε ενυδατωμένη, πίνοντας πολύ νερό και φρέσκους χυμούς. Η αφυδάτωση επιδεινώνει τη νευρικότητα και την κούραση που νιώθετε.
  • Μιας και δεν είναι τόσο εύκολο να καλύψετε τις αυξημένες διατροφικές σας ανάγκες το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό, συζητήστε με τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο να χρειαστείτε συμπληρώματα βιταμινών.

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

  • Μπορεί να σας ακούγεται αστείο το να βρείτε ελεύθερο χρόνο για χαλάρωση, ωστόσο τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο φαντάζεστε. Ένα ζεστό μπάνιο υπό το φως των κεριών ή το να πιείτε μόνη σας ένα φλιτζάνι χαμομήλι ακούγοντας μουσική είναι κάτι που μπορεί να σας χαλαρώσει και να σας αναζωογονήσει.
  • Κρατήστε επικοινωνία με τις φίλες σας, αφού όσο απολαυστικό και αν είναι το να περνάτε χρόνο με το μικρό σας, σίγουρα θα τονώσει το ηθικό σας μια συζήτηση ενηλίκων, που θα σας θυμίσει τη ζωή σας πριν τη μητρότητα.
  • Ακόμη και αν δεν κάνατε γυμναστική προτού μείνετε έγκυος, καλό είναι να αρχίσετε να γυμνάζεστε μόλις ο γιατρός σας κρίνει ότι είναι ασφαλές. Η σωματική άσκηση όχι μόνο θα διευκολύνει την απώλεια των κιλών, αλλά θα ευνοήσει και την παραγωγή των ορμονών της ευεξίας, των ενδορφινών. Με αυτόν τον τρόπο θα ανεβάσετε τη διάθεσή σας και θα επανέλθετε γρηγορότερα. Βρείτε ένα είδος άσκησης που σας ευχαριστεί και ξεκινήστε θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους.

Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια

Αν και αρχικά μπορεί να σας φανεί δύσκολο να αφήσετε τον έλεγχο, είναι σημαντικό να λαμβάνετε βοήθεια.

  • Αφήστε το μωρό στον σύντροφό σας, ώστε να του δώσετε την ευκαιρία να δεθεί με το νεογέννητο, να διαμορφώσει τη δική του ρουτίνα και να αναπτύξει τις δεξιότητές του ως γονέας.
  • Δεδομένου ότι θα αφιερώνετε πολύ χρόνο στη φροντίδα του μωρού σας, ξανασκεφτείτε την κατανομή των δουλειών του σπιτιού και μοιραστείτε τις δίκαια με τον σύντροφό σας.
  • Όταν οι συγγενείς και οι φίλοι σας σάς ρωτήσουν πώς μπορούν να βοηθήσουν, προτείνετε να σας φέρνουν φαγητό. Τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, μπορεί να είστε πολύ κουρασμένη για να μαγειρέψετε και οι κοντινοί σας άνθρωποι μπορούν να σας φανούν πολύ χρήσιμοι.