Κοροναϊός: Διαφορετικοί τύποι εμβολίων «χτίζουν» την ίδια ανοσία;

Στις ΗΠΑ διενεργείται μία κλινική μελέτη φάσης 1/2 όπου υγιείς ενήλικες εθελοντές που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, λαμβάνουν δόσεις ενίσχυσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου, προκειμένου να προσδιοριστεί η ασφάλεια και η ανοσιακή απόκριση του συνδυασμού των εμβολίων.
3 Ιουνίου 2021 | 10:25

Στις ΗΠΑ διενεργείται μία κλινική μελέτη φάσης 1/2 όπου υγιείς ενήλικες εθελοντές που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, λαμβάνουν δόσεις ενίσχυσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου, προκειμένου να προσδιοριστεί η ασφάλεια και η ανοσιακή απόκριση του συνδυασμού των εμβολίων.

Παρότι όλα τα υπάρχοντα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά έναντι της λοίμωξης COVID-19, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης για να διατηρηθεί υψηλή ανοσία και να αντιμετωπιστεί ένας εξελισσόμενος ιός.

Η μελέτη θα συμπεριλάβει περίπου 150 άτομα, που έχουν λάβει ένα από τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια των ΗΠΑ: το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, και τα δύο mRNA εμβόλια της Moderna και της Pfizer.

Κάθε ομάδα θα συμπεριλάβει 25 άτομα ηλικίας 18-55 ετών και άλλα 25 άτομα 56 ετών και άνω. Όλοι οι εθελοντές θα λάβουν 12 έως 20 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους μία μόνο δόση ενίσχυσης με το εμβόλιο της Moderna. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να ενταχθούν στη μελέτη και θα λάβουν αρχικά τις δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna και 12 έως 20 εβδομάδες αργότερα θα λάβουν μία δόση ενίσχυσης.

Όλοι οι εθελοντές θα παρακολουθούνται για ένα έτος μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους, τόσο τηλεφωνικά όσο και με φυσική παρουσία. Οι εθελοντές  θα παρακολουθούνται τόσο για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όσο και για την ανοσιακή απάντηση για τα κυκλοφορούντα στελέχη του SARS-CoV-2.

Αν κάποιος εθελοντής νοσήσει με λοίμωξη COVID-19 τότε οι ερευνητές θα κάνουν ανάλυση της γονιδιωματικής αλληλουχίας σε δείγματα του ασθενούς, για να εξακριβώσουν αν κάποιο συγκεκριμένο στέλεχος του ιού προκάλεσε τη λοίμωξη.

Τα παραπάνω δεδομένα συνόψισαν οι καθηγητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ Θ. ΨαλτοπούλουΠ. ΜαλανδράκηςΓ. Ντάνασης, και Θ. Δημόπουλος (πρύτανης).

Πρόσφατα Άρθρα
Ο 7χρονος από τη Βέροια δίνει μάχη για τη ζωή του: Πώς έγινε το ατύχημα στο πάρκο; 21 Μαρτίου 2026, 13:41
Βρέθηκε η ανήλικη Θεοδώρα που αγνοούταν για 111 ημέρες 21 Μαρτίου 2026, 09:39
Θέμα ημερών οι αποφάσεις για την απαγόρευση της πρόσβασης στα social media για ανηλίκους 20 Μαρτίου 2026, 11:03
Απαγόρευση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους: 3 εφαρμογές για την προστασία των παιδιών 19 Μαρτίου 2026, 09:46
Κρήτη: Σοκάρει το κατηγορητήριο για τον θάνατο του μικρού Άγγελου 18 Μαρτίου 2026, 11:56
Παιδική θνησιμότητα: 9 παιδιά πεθαίνουν κάθε λεπτό 18 Μαρτίου 2026, 10:54
Επίδομα μητρότητας: Οι σημαντικότερες αλλαγές 18 Μαρτίου 2026, 10:44
Καιρός: Ραγδαία αλλαγή με βροχές και καταιγίδες 18 Μαρτίου 2026, 09:38
Μπεν Νίνταμ: Εξελίξεις στην εξαφάνιση – Άνδρας ισχυρίζεται ότι είναι το χαμένο παιδί 17 Μαρτίου 2026, 10:01
Παιδική παχυσαρκία υπό το πρίσμα του γονεϊκού στρες 16 Μαρτίου 2026, 17:51
Ηράκλειο: Πρώτες πληροφορίες για τον θάνατο του βρέφους που βρέθηκε στην κούνια 15 Μαρτίου 2026, 11:54
Τι συμβαίνει με την πικροδάφνη στις αυλές των σχολείων; 15 Μαρτίου 2026, 11:50
Καιρός: Παραμένει ανοιξιάτικος – Πού θα σημειωθούν βροχές 15 Μαρτίου 2026, 09:19
Η ιλαρά εξακολουθεί να απειλεί – Σύσταση εμβολιασμού από τον ΕΟΔΥ 14 Μαρτίου 2026, 14:53
Καιρός: Ανοιξιάτικος το Σάββατο – Έρχονται καταιγίδες από τις αρχές της εβδομάδας 14 Μαρτίου 2026, 09:15
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version