Τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων του lockdown αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αν και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι όποιες αποφάσεις για αλλαγές στη χρήση μάσκας για εμβολιασμένους και κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας φαίνεται να παραπέμπονται για μετά τις 15 Ιουνίου.

Άλλωστε, όπως δήλωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η κυβέρνηση εξετάζει την περαιτέρω χαλάρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά το μέτρο θα διατηρηθεί ως έχει μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Το σχέδιο για το ωράριο κυκλοφορίας – Χρονοδιάγραμμα και ώρες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αρχικά να επεκταθεί το ωράριο κυκλοφορίας κατά μισή ή μία ώρα αργότερα και ο κόσμος να επιστρέφει στα σπίτια του στη 1:00 το βράδυ. 

Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου να εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία και να χαρτογραφήσει τα επόμενα βήματα με νέα άρση μέτρων.

Τι θα γίνει με τη μουσική

Εκτός από την απαγόρευση κυκλοφορίας, ζήτημα είναι τι θα γίνει και με τη μουσική στην εστίαση, για την οποία ο Νίκος Χαρδαλιάς την περασμένη εβδομάδα έγινε έξαλλος, καλώντας «να σταματήσει η λογική του παραλόγου».

Πάντως την περασμένη Τετάρτη πάντως, ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Πρόεδρος της ΠΟΞ και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, αποκάλυψε την επιστροφή της μουσικής σε καταστήματα εστίασης από τα μέσα Ιουνίου, εφόσον συνεχιστεί η θετική πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα.

Στο τραπέζι και ο αριθμός ατόμων σε δεξιώσεις

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των δεξιώσεων, καθώς όπως έχει αναφέρει και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στόχος είναι να αυξηθούν οι καλεσμένοι στους γάμους και να ξεπεράσουν τα 100 άτομα που είναι τώρα.

Επιθυμία υπάρχει να ανοίξουν και τα κέντρα διασκέδασης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα να γίνει τώρα που δεν επιτρέπεται η μουσική στα μαγαζιά.

Ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να γίνει στο τέλος του μήνα που θα έχουν αρθεί περισσότερα μέτρα.

Πάντως ένα μέτρο το οποίο αφορά τους εμβολιασμένους και εξετάζεται όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες πιθανότητα μπει και αυτό σε εφαρμογή στα μέσα του μήνα.

Έρχεται το πρώτο «προνόμιο» για τους πλήρως εμβολιασμένους

Ο λόγος για τα self test, για τα οποία αναμένεται να αποφασιστεί ότι δεν θα είναι υποχρεωτικά στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα των υποχρεωτικών self test έχει ήδη τεθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Η απόφαση αυτή θα αφορά όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού και αφού έχει περάσει το απαραίτητο διάστημα από τη δεύτερη δόση για την απόκτηση της απαραίτητης ανοσίας στον οργανισμό αλλά και όσους έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Στόχος  στο τέλος του Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού

Την άποψη ότι τα παιδιά άνω των 12 ετών, θα πρέπει να εμβολιαστούν από τον προσεχή Σεπτέμβριο πριν ξεκινήσουν τα σχολεία, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. 

Η κ.Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, κι αναφερόμενη στην πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, είπε ότι ναι μεν πηγαίνουμε καλά, αλλά χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή γιατί και τα κρούσματα είναι ακόμη πολλά αλλά και ο αριθμός αυτών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Όπως είπε η κυρία Παγώνη, αυτό που αποτελεί προτεραιότητα είναι να «τρέξουμε» τους εμβολιασμούς και εστίασε στους άνω των 60 ετών όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι σχετικά χαμηλό.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο στόχος θα πρέπει να είναι στο τέλος του Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού και στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου το 75-80%. Όπως είπε είναι δύσκολος στόχος, αλλά όχι ακατόρθωτος.

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα για τους εμβολιασμούς στο σπίτι όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν καθυστέρησε αλλά θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Σε ότι αφορά την απροθυμία πολλών να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca και το πρόβλημα ειδικά σε κάποια νησιά όπου δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, είπε ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε ο κάθε πολίτης να επιλέγει τον τύπο του εμβολίου που επιθυμεί για να φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα εμβολιασμού.