Όπως οι ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά, τα νήπια μπορούν να βυθιστούν τόσο πολύ σε ό, τι συμβαίνει στα tablet ή στα ηλεκτρονικά, ώστε να μην γνωρίζουν τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω τους. Τα νήπια μεγαλώνουν στον κόσμο της τεχνολογίας. Ως εκ τούτου, είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο ευεργετικό είναι να βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους και στον καθαρό αέρα.

Γιατί είναι σημαντικό το παιδί να παίζει έξω;

Ανεξάρτητα από το εάν βρέχει ή αν ο ήλιος λάμπει, υπάρχουν πάντα δραστηριότητες για να κάνουν έξω τα παιδιά, χρησιμοποιώντας την δημιουργικότητα ή την φαντασία τους με τρόπους που δεν επιτρέπεται η χρήση tablet κι άλλων ηλεκτρονικών.

Και επειδή το υπαίθριο παιχνίδι αναπτύσσει πράγματα όπως η φαντασία, ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, η κοινωνική / συναισθηματική ανάπτυξη και η προσοχή, η εξασφάλιση της καθημερινής δόσης του υπαίθριου παιχνιδιού είναι επιτακτική για τη συνολική ευημερία ενός μικρού παιδιού.

Για να τα καταφέρετε, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες συμβουλές…

Επιλέξτε την κατάλληλη ώρα

Όταν ζητάτε από το παιδί να αφήσει το παιχνίδι του, κάντε το σε μια ώρα που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει… αχρείαστα επιχειρήματα ή θυμό. Αυτό θα κάνει τη μετάβαση από το tablet στο υπαίθριο παιχνίδι πιο εύκολη τόσο για εσάς όσο και για εκείνο.

Ακριβώς όπως οι ενήλικες δεν θέλουν να τους λένε να σταματήσουν να παρακολουθούν το σόου τους στην μέση του, έτσι και στα παιδιά δεν αρέσει να αφήνουν το παιχνίδι πριν να ολοκληρώσει την πίστα του.

Ως εκ τούτου, ενημερώστε το μικρό παιδί ότι πρόκειται να σταματήσουν μόλις τελειώσουν. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχουν σαφείς προσδοκίες σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί, το οποίο θα οδηγήσει σε λιγότερο εκνευρισμό μετέπειτα.

Κατευθείαν στην επόμενη δραστηριότητα

Όταν λέτε στο παιδί να αφήσει τα ηλεκτρονικά, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ήδη μια άλλη δραστηριότητα που μπορεί να κάνει άμεσα. Αυτό θα πάρει το μυαλό του και την προσοχή του από το γεγονός ότι έπρεπε να αφήσει το άλλο παιχνίδι και θα είναι έτοιμο να ασχοληθεί με κάτι νέο.

Μπορείτε να δοκιμάσετε το παιχνίδι με τις φούσκες ή με τα αυτοκόλλητα, καθώς αυτά τα δύο πάντα προκαλούν ενθουσιασμό στα παιδιά, γεγονός που μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε υπέρ σας.

Υπαίθριο παιχνίδι και για εσάς

Όταν πρόκειται να ζητήσετε από το παιδί να αφήσει το tablet του, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να αφήσετε και εσείς το κινητό σας, καθώς του δίνετε το παράδειγμα σε ό,τι και αν κάνει με όλα όσα κάνετε.

Όταν οι γονείς δείχνουν ότι είναι πιο σημαντικό να αφιερώνεις χρόνο στην κατά πρόσωπο επικοινωνία και αλληλεπίδραση, τότε τα παιδιά θα μάθουν το ίδιο και θα είναι πιο εύκολο να αφήσουν στην άκρη τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ακόμη και αν πρόκειται για λίγο.