Απώλεια βάρους, καλή φυσική κατάσταση ή δυνατοί μύες; Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι να θέλετε να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας. Να τι πρέπει να προτιμήσετε ανάλογα με τους προσωπικούς σας στόχους.

Για απώλεια βάρους

Το ζήτημα δεν είναι ποιον τύπο άσκησης θα επιλέξετε, αλλά το κατά πόσον οι θερμίδες που καίτε είναι περισσότερες από εκείνες που καταναλώνετε.

Επομένως, αν αυξήσετε τη σωματική άσκηση χωρίς να αυξήσετε αντιστοίχως και το φαγητό, το πιθανότερο είναι να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα.

Ωστόσο, το ιδανικό είναι να συνδυάσετε δίαιτα και γυμναστική, φροντίζοντας να παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχετε ανάγκη.

Καλή φυσική κατάσταση

Γενικώς συστήνεται να ασκούμαστε τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης cardio την εβδομάδα σε περιπτώσεις που επιλέγουμε ήπια άσκηση όπως το γρήγορο περπάτημα, ο χορός ή το τένις ή τουλάχιστον 75 λεπτά, αν επιλέγουμε έντονη άσκηση, όπως το σχοινάκι, το τρέξιμο ή η κολύμβηση.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Προτιμήστε τες για να χτίσετε μυς. Απαιτείται μέτριας έως υψηλής έντασης τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα. Κλασικές επιλογές είναι τα βάρη, αλλά και οι ασκήσεις που αξιοποιούν το βάρος του σώματος – και που μπορούν να δυσκολέψουν κι άλλο αν προσθέσετε ιμάντες αντίστασης.

Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (ΗΙΙΤ) μπορεί να φέρουν καλά αποτελέσματα μέσα σε μόλις 15-30 λεπτά.

Αν επιλέξετε μια τέτοια προπόνηση (μπορείτε να βρείτε πολλές στο YouTube) βεβαιωθείτε ότι δεν πιέζεστε τόσο ώστε να τραυματιστείτε και βάλτε τη στο πρόγραμμα τουλάχιστον 1-3 φορές την εβδομάδα, αφήνοντας μια μέρα αποκατάστασης μεταξύ των προπονήσεων.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, όποιος και αν είναι ο στόχος σας, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν επιλέγουμε μια προπόνηση που μας ταιριάζει – γιατί είναι και πιο πιθανό να την εντάξουμε για τα καλά στην καθημερινότητά μας.