Εάν έχετε παιδιά στην νηπιακή ηλικία, τότε θα έχετε γνωρίσει την… ανθρώπινη εκδοχή του ανεμοστρόβιλου. Η οργάνωση στο παιδικό δωμάτιο μπορεί να φαίνεται αδύνατο έργο αλλά με έξυπνο σχεδιασμό, μικρά hack αποθήκευσης και λίγη φαντασία, μπορείτε να βάλετε τάξη ακόμα και στο… μεγαλύτερο χάος.

Decluttering και στο παιδικό δωμάτιο

Έχουμε δει το decluttering σε πολλά τηλεοπτικά σόου, έχουμε ακούσει ότι αποτελεί αγαπημένη συνήθεια πολλών celebrities ενώ και εσείς πιθανότατα να το έχετε σκεφθεί, δίχως να το συνειδητοποιήσετε. Αν ακόμα δεν είστε βέβαιοι από που να ξεκινήσετε πάρτε μια βαθιά ανάσα και θυμηθείτε…

Η ευκολότερη λύση για την οργάνωση παιδικών δωματίων είναι απλά να έχετε λιγότερα πράγματα για να οργανώσετε. Επειδή οι δύο μεγαλύτεροι ένοχοι για το καθεστώς ακαταστασίας στο παιδικό δωμάτιο είναι τα υπερβολικά παιχνίδια και ρούχα, ξεφορτωθείτε τα αχρείαστα αντικείμενα προτού ξεκινήσετε τον καθαρισμό των δωματίων των παιδιών σας.

Μειώστε τα παιχνίδια

Ενώ τα παιδιά σας μπορεί να έχουν έντονες αντιδράσεις στην ιδέα ότι θα αποχωριστούν μερικά από τα παιχνίδια τους, είναι σημαντικό να τους εξηγήσετε ότι μπορεί ακόμα και να τα «ξεχάσουν» όταν στο δωμάτιό τους επικρατεί διαρκής ακαταστασία.

Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν τα παιχνίδια που θέλουν να κρατήσουν αλλά να βρουν ταυτόχρονα και τους αποθηκευτικούς χώρους που θα τα τακτοποιούν. Όλα τα υπόλοιπα μπορείτε να τα αποθηκεύσετε προσωρινά σε μια αποθήκη, μέχρι να αποφασίσετε ποια θα πετάξετε ή ποια θα χαρίσετε.

Δίχτυ για έξτρα χώρο

Με τα παιδιά, η φαντασία είναι το παν! Γιατί λοιπόν να μην είστε δημιουργικοί όταν πρόκειται για οργάνωση και αποθήκευση; Για αυτό μπορείτε να δοκιμάσετε να κρεμάσετε ένα δίχτυ σε μια γωνία που δεν αξιοποιείτε, ώστε να μπορεί να «κρατήσει» αντικείμενα που χρησιμοποιεί συχνά το παιδί αλλά δεν έχει χώρο να τα αποθηκεύσει.

Έτσι η ακαταστασία θα «φύγει» από το πάτωμα, αυξάνοντας την λειτουργικότητα του χώρου και θα περιοριστεί στις γωνίες, που ούτως ή άλλως δεν αξιοποιούσατε μέχρι πρότινος.