Πολλά είναι τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει η τακτική κατανάλωση φρούτων – ειδικά μιας μεγάλης ποικιλίας φρούτων. Ωστόσο, εάν ψάχνετε το ιδανικό φρούτο για να ενισχύσετε το αδυνάτισμά σας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα σμέουρα.

Σμέουρα για αδυνάτισμα

Για μόλις 80 θερμίδες, ένα φλιτζάνι σμέουρα σάς προσφέρει 9 γραμμάρια φυτικές ίνες, δηλαδή το 36% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Σύμφωνα με το Harvard Health, απλά η πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών μπορεί οδηγήσει σε απώλεια 2.5 κιλών χωρίς άλλες αλλαγές στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Τα σμέουρα αποτελούν ένα νόστιμο τρόπο να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών.

Οι φυτικές ίνες είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία σας. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, η οποία βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, επιβραδύνοντας τη διάσπαση των τροφών, ιδιαίτερα για όσους έχουν διαβήτη, ενώ παράλληλα ενισχύουν την υγεία του πεπτικού σας συστήματος, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα.

Παράλληλα, μπορούν να ενισχύσουν και το αδυνάτισμά σας. Οι φυτικές ίνες είναι άπεπτες ουσίες, δηλαδή ο οργανισμός σας δεν μπορεί να τις χωνέψει. Αυτός είναι και ο λόγος που σας χορταίνουν περισσότερο. Συγκεκριμένα, απορροφούν νερό, φουσκώνουν, αυξάνοντας κατά πολύ τον όγκο τους, και ως αποτέλεσμα μένουν περισσότερο χρόνο στο έντερό σας και κατ’ επέκταση σας χορταίνουν περισσότερο από τις εύπεπτες τροφές. Επίσης, παίζουν σημαντικό ρόλο στη βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται πολύ το σάκχαρό σας όταν τις συμπεριλαμβάνετε στα γεύματά σας.

Τι άλλο προσφέρουν τα σμέουρα στον οργανισμό σας

Τα σμέουρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και συγκεκριμένα σε βιταμίνη C. Επιπλέον, τα σμέουρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, βιταμίνη Κ και περιέχουν επίσης σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό, θειαμίνη, ασβέστιο, ψευδάργυρο, καθώς και βιταμίνες E, A και B6 .

Τα σμέουρα είναι επίσης εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία των κυττάρων που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες. Το υψηλό οξειδωτικό στρες συνδέεται με όλα τα είδη ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.

Πώς θα τα εντάξετε στη διατροφή σας

  • Απολαύστε τα με τυρί κότατζ
  • Προσθέστε τα στο γιαούρτι
  • Ρίξτε τα σε smoothies
  • Καταναλώστε τα σκέτα
  • Βάλτε σε τοστ με ψωμί ολικής άλεσης και τυρί κότατζ