Αν έχετε προσπαθήσει έστω και μία φορά στη ζωή σας να χάσετε βάρος, πιθανότατα έχετε έρθει αντιμέτωποι με αυτό το συνηθισμένο φαινόμενο: αποφασισμένοι να αδυνατίσετε, γεμίζετε την κουζίνα σας με υγιεινές τροφές, αλλά η διαρκής πείνα που νιώθετε καταλήγει να μετατρέπει το αδυνάτισμα σε βασανιστήριο. Τι κρύβεται, λοιπόν, πίσω από την πείνα σας;

Ανεπαρκής πρόσληψη θερμίδων

Αν στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος, δεν τρώτε όσο χρειάζεται ο οργανισμός σας είναι φυσικό κι επόμενο να νιώθετε πείνα. Η πραγματική πείνα είναι ένα σήμα από το σώμα σας ότι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσει και δεν εκδηλώνεται πάντα από το στομάχι. Η πείνα μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ως κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης ή ζάλη. Ξεκινήστε να ακούτε το σώμα σας και συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος με ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα.

Αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων

Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες της διαρκούς πείνας είναι η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως αυτοί που εντοπίζονται στα γλυκά, τα έτοιμα αρτοποιήματα, τα πρόχειρα γεύματα, το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες διασπώνται γρήγορα από τον οργανισμό, ανεβάζοντας απότομα τα επίπεδα του σακχάρου. Αυτή η απότομη αύξηση σύντομα ακολουθείται από μια εξίσου απότομη πτώση και τότε είναι που κάνουν την εμφάνισή τους οι λιγούρες ή η πείνα.

Αντικαθιστώντας τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με σύνθετους (εντοπίζονται στα τρόφιμα ολικής άλεσης), θα είστε σε θέση να ελέγξετε καλύτερα το σάκχαρο στο αίμα σας και κατ’ επέκταση την ενέργεια και την πείνα σας. Επίσης, τροφές που συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού είναι αυτές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (π.χ. αυγό, σόγια, κοτόπουλο, γαλοπούλα, γιαούρτι).

Στρες

Το έντονο στρες αυξάνει την κορτιζόλη (γνωστή και ως ορμόνη του στρες), η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει αυξημένη όρεξη. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι το στρες κάνει συνήθως τους ανθρώπους να αναζητούν εύγευστα τρόφιμα, όπως επεξεργασμένους υδατάνθρακες και γλυκά, τα οποία δεν μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για πολύ. Προσπαθήστε να βρείτε άλλους τρόπους να μειώσετε το στρες που νιώθετε, για παράδειγμα κάνοντας έναν περίπατο ή γυμναστική στο σπίτι.

Έλλειψη ύπνου

Ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών, οι οποίες συμβάλλουν στη ρύθμιση της πείνας. Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα γκρελίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει την όρεξη, και μειωμένα επίπεδα λεπτίνης, μιας ορμόνης κορεσμού. Με λίγα λόγια, όταν δεν έχετε κοιμηθεί επαρκώς, είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε πείνα και επιθυμία για ζαχαρούχες τροφές. Εστιάστε στην υιοθέτηση καλών συνηθειών ύπνου, αποφεύγοντας το αλκοόλ και το φαγητό πριν το κρεβάτι και αφήνοντας συσκευές όπως το τηλέφωνο ή τον φορητό υπολογιστή σας σε άλλο δωμάτιο.

Αφυδάτωση

Η πείνα που νιώθετε είναι συχνά «μεταμφιεσμένη» δίψα που οφείλεται στην αφυδάτωση. Δεδομένου ότι η δίψα, η όρεξη και η πείνα ελέγχονται από την ίδια περιοχή του εγκεφάλου, δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβετε αν πεινάτε πραγματικά ή αν διψάτε. Επομένως, φροντίστε να μένετε ενυδατωμένοι για να ενισχύσετε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας και να αποφύγετε τις λιγούρες.