Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή: Τα μόνα πρωινά που λατρεύουν τα παιδιά μας είναι εκείνα του Σαββατοκύριακου, όταν κάποιο μυστικό, εσωτερικό ξυπνητήρι τα σπρώχνει στον καναπέ του σαλονιού από τις 7 το πρωί, για να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους παιδικές σειρές. Οι καθημερινές είναι μια άλλη ιστορία – ιδίως τώρα, που επέστρεψαν και πάλι στις τάξεις. Το ξύπνημα πολλές φορές μετατρέπεται στον… μεγαλύτερό τους εφιάλτη, και δεν είναι λίγα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν το πρωινό γεύμα ως χαμένο χρόνο. Ή απλώς επιμένουν ότι «δεν πεινάνε», πίνουν με το ζόρι δυο γουλιές από το γάλα τους και φεύγουν για το σχολείο με άδειο στομάχι.

Αν, όμως, θέλουμε τα παιδιά μας να αντεπεξέρχονται στις απαιτήσεις της σχολικής τους ημέρας, αλλά και να αναπτύσσονται σε όσο το δυνατόν πιο γερές βάσεις, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τους αλλάξουμε γνώμη για ένα από τα σημαντικότερα γεύματα. Τα παρακάτω tips θα βοηθήσουν.

Το πρώτο γεύμα της ζωής του στο πρώτο γεύμα της ημέρας

Μπορεί οι εποχές που τρεφόταν αποκλειστικά με γάλα να ανήκουν στο (πολύ) μακρινό παρελθόν, αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι δεν του είναι πλέον απαραίτητο. Μέσα σε μια και μόνο πολύτιμη κούπα, κρύβεται το 30% του ασβεστίου και το 25% της βιταμίνης D που έχει ανάγκη μέσα στην ημέρα του, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το 11% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης καλίου. Αν, όμως, εκείνο αντιστέκεται στις παραινέσεις σας να αδειάσει το ποτήρι του, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να γίνει πιο δελεαστικό και έξτρα θρεπτικό.

Η συνταγή της πρωινής επιτυχίας

Μια από τις πλέον αλάνθαστες μεθόδους, είναι η μετατροπή του πρωινού του γάλατος σε ένα λαχταριστό σοκολατένιο ρόφημα – Εμείς τουλάχιστον δεν ξέρουμε κανένα παιδί που να λέει «όχι» σε αυτό. Αγαπημένη μας επιλογή το Ρόφημα Caotonic της ΓΙΩΤΗΣ, που είναι ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά και εμπλουτισμένο με σίδηρο, μεταλλικά στοιχεία και 11 βιταμίνες. Έτσι, ένα ποτήρι γάλα με Caotonic – ζεστό ή κρύο, ανάλογα με τις προτιμήσεις του μικρού σας γευσιγνώστη – καλύπτει το 50% των ημερήσιων αναγκών του σε ασβέστιο και σίδηρο και το 30% σε βασικές βιταμίνες. Ο σίδηρος βοηθά τον οργανισμό του να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται για το γεμάτο του πρόγραμμα, ενώ η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.

 

Food styling: Κατάλληλο για ανηλίκους

Υπάρχει, άραγε, πιο αυστηρός κριτής από τα παιδιά μας; Από το πιάτο που θα επιλέξουμε για το πρωινό τους, μέχρι το χρώμα του smoothie τους, όλα μπορούν να χαρακτηριστούν… «μπλιαξ». Εύγλωττο, αν μη τι άλλο. Για αυτό και έχει σημασία να κάνουμε μια προσπάθεια παραπάνω για να τα εντυπωσιάσουμε, για παράδειγμα προσθέτοντας χρωματιστά φρούτα στα δημητριακά τους ή σχηματίζοντας ένα πρόσωπο με τις φετούλες της μπανάνας επάνω στο ψωμάκι τους. Πιστέψτε μας, πιάνει!

Η μαγική λύση της σοκολάτας

Ναι, δεν ανακαλύψαμε την Αμερική όμως παραμένει γεγονός: Μια κουταλιά λαχταριστής πραλίνας αρκεί για να… αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να βουτήξετε λίγα φρούτα στην ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά Πραλίνα Caotonic της ΓΙΩΤΗΣ, που είναι εμπλουτισμένη με ασβέστιο και Βιταμίνη D – και έχει υπέροχη γεύση και υφή – και αμέσως θα γίνουν ακαταμάχητα! Η Βιταμίνη D συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού του συστήματος και στη φυσιολογική απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ σε συνδυασμό με το ασβέστιο βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και των δοντιών και στη φυσιολογική λειτουργία των μυών του.

Άλλη μια σοκολατένια ιδέα; Τα Δημητριακά Caotonic της ΓΙΩΤΗΣ, που επίσης είναι σχεδιασμένα για παιδιά και αποτελούνται από τραγανούς κόκκους ρυζιού και σίτου με σοκολάτα, ενώ είναι και αυτά εμπλουτισμένα με ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες – και αποτελούν πηγή φυτικών ινών.

Πριν πεινάσουν, βάλτε τα να μαγειρέψουν

Τελικά, ακόμη και οι λιγούρες… κόποις κτώνται. Έχει φανεί ότι όταν τα μικρά μας συμμετέχουν στην προετοιμασία του γεύματός τους, είναι πιο πιθανό και να το καταβροχθίσουν. Αφενός γιατί έχουν περιέργεια να δοκιμάσουν τους καρπούς των προσπαθειών τους και αφετέρου επειδή αισθάνονται ότι έχουν κάποιο έλεγχο επί του πιάτου τους – και όλοι ξέρουμε πόσο τους αρέσει να κάνουν πράγματα «μόνα τους». Ζητήστε τους να σας προσφέρουν χυμό ή να απλώσουν λίγη πραλίνα επάνω στο ψωμί σας και θα τα δείτε να αντιμετωπίζουν το πρωινό με άλλο μάτι.

Δάσκαλοι που διδάσκουμε…

… τον λόγο ας κρατούμε. Τι θέλουμε να πούμε; Μα, φυσικά, το αυτονόητο. Αν τα μικρά σας σας ακούν να τους διαφημίζετε τις αρετές του πρωινού, ενώ παράλληλα ετοιμάζεστε βιαστικά για τη δουλειά με έναν σκέτο καφέ στο χέρι, έχουν όλα τα δίκια του κόσμου αν αποφασίσουν να σας αγνοήσουν. Καθίστε όλοι μαζί στο τραπέζι και απολαύστε ένα πλήρες πρωινό ως οικογένεια. Απαιτεί λιγότερο χρόνο από ό,τι νομίζετε, είναι πολύ ευεργετικό για τον οργανισμό σας και τους δίνει και το καλό παράδειγμα. Τι άλλο θέλετε για να πειστείτε ότι πρέπει να φάτε κι εσείς κάτι πριν το γραφείο;

 

Ανακαλύψτε τον σοκολατένιο κόσμο του Caotonic εδώ και δημιουργήστε τα πιο λαχταριστά πρωινά γεύματα.