Όταν το μωρό γεννιέται έχει πολύ εύθραυστο λαιμό. Ως εκ τούτου, τα κεφάλια των μωρών χρειάζονται υποστήριξη κάθε φορά που σηκώνονται ή κρατούνται μέχρι να δείξουν σημάδια ότι είναι αρκετά ισχυρά για να κρατήσουν τα κεφάλια τους μόνα τους.

Προσοχή με το μωρό και το λαιμό του

Όταν γεννιούνται μωρά, οι μύες του λαιμού τους δεν είναι αρκετά ισχυροί ώστε να κρατούν το κεφάλι τους μόνα τους. Ως εκ τούτου, οι γονείς είναι υπεύθυνοι να διασφαλίζουν ότι, όταν τα μωρά τους μεταφέρονται, ότι τα κεφάλια τους στηρίζονται σωστά.

Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν νευρολογικές διαταραχές ή εγκεφαλική βλάβη. Και για τα περισσότερα μωρά, η υποστήριξη θα είναι απαραίτητη έως την ηλικία των τριών έως έξι μηνών, όταν θα αρχίσουν έμπρακτα να σας δείχνουν ότι είναι αρκετά ισχυρά για να κρατήσουν το κεφάλι τους μόνα τους.

Πώς θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια, περιλαμβάνουν:

Γυρνάει το κεφάλι του προς έναν ήχο

Τα νεογέννητα δεν έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τίποτα όταν είναι ξαπλωμένα ανάσκελα εκτός από αυτά που βρίσκονται ακριβώς από πάνω τους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες του λαιμού τους δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί πλήρως.

Ωστόσο, όταν οι μύες του λαιμού αρχίζουν να ενισχύονται, ο κόσμος που μπορεί να παρατηρήσει το μωρό αρχίζει να επεκτείνεται εντυπωσιακά.

Όταν οι μύες του αυχένα αρχίζουν να ενισχύονται κατά το πρώτο διάστημα, οι γονείς θα παρατηρήσουν ότι τα μωρά θα κουνήσουν το κεφάλι τους όταν προσπαθούν να τα μετακινήσουν για να δουν τι κάνει έναν ήχο σε μια αντίθετη κατεύθυνση από εκεί που κοιτάζουν.

Σηκώνουν ταυτόχρονα το κεφάλι και το στήθος

Κατά τη διαδικασία ενίσχυσης των μυών του αυχένα κατά τη διάρκεια που περνούν ξαπλωμένα στην κοιλιά τους, τα μωρά ενισχύουν επίσης τους κοιλιακούς μυς τους. Εξαιτίας αυτού, η ικανότητα αλλάζει γρήγορα από το να μην μπορείτε να κοιτάξει γύρω του στο να μπορεί να σηκώνει ταυτόχρονα το στήθος αλλά και το κεφάλι του.

Την ίδια στιγμή που οι μύες του λαιμού γίνονται ισχυρότεροι, οι κοιλιακοί μύες του μωρού είναι επίσης δυνατοί. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο εύρος κίνησης που ένα μωρό μπορεί να αρχίσει να ελέγχει όσο πιο ισχυρό γίνεται.

«Κάνει» mini push-ups

Μια καλή ένδειξη ότι ένα μωρό είναι ικανό να κρατά ψηλά το κεφάλι του με ασφάλεια είναι η ικανότητα να κάνει mini push-ups. Τα χέρια, ο λαιμός και οι μύες της πλάτης πρέπει να συνεργαστούν για να το επιτύχουν.

Ενώ μπορεί να είναι πολύ μικρή απόσταση από το πάτωμα, εάν τα μωρά μπορούν να σπρώξουν τον εαυτό τους από το πάτωμα, οι μύες του λαιμού τους έχουν ενισχυθεί στο σημείο όπου η γονική βοήθεια πιθανότατα δεν απαιτείται πλέον για να υποστηρίξουν τον λαιμό τους.