Είναι όντως φρέσκο το ψάρι; Τα μυστικά για να το ξεχωρίζετε

Πιο συγκεκριμένα, ο καιρός σηκώνει φρέσκο ψάρι και για όσους εξ ημών δεν θέλουμε να το απολαύσουμε με θέα θάλασσα, αλλά να το ετοιμάσουμε σπίτι, υπάρχει και η εναλλακτική του ψαράδικου ή της ψαραγοράς.
15 Ιουνίου 2021 | 13:34

Το ψάρι είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, υψηλής διατροφικής αξίας και νόστιμη αλλά μπελαλίδικη στο μαγείρεμα γιατί όσο ωραίο μπορεί να είναι το εν λόγω πιάτο, άλλη τόση κούραση κρύβει η προετοιμασία του ως προς το μαγείρεμά του. Σημαντικό είναι ακόμα γνωρίζεις πως το ψάρι είναι πραγματικά φρέσκο.

Πιο συγκεκριμένα, ο καιρός σηκώνει φρέσκο ψαράκι και για όσους εξ ημών δεν θέλουμε να το απολαύσουμε με θέα θάλασσα, αλλά να το ετοιμάσουμε σπίτι, υπάρχει και η εναλλακτική του ψαράδικου ή της ψαραγοράς.

Συμβουλές για να ξεχωρίζετε το φρέσκο ψάρι

Πολλές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε το φρέσκο ψάρι, όμως θα πρέπει να ακολουθείς τους ακόλουθους κανόνες.

Ξεκινάμε με μια σπάνια ένδειξη, αλλά ακλόνητη: Αν δεις κάτι που μοιάζει με σάλιο γύρω από το ψάρι τότε να είσαι ευχαριστημένος μιας και το ζωντανό είναι ένα στάδιο πριν τη νευρική ακαμψία- ήτοι πιο φρέσκο δε γίνεται.

Σημείωσε πως τη γλίτσα αυτή την κρατάνε για περισσότερες ημέρες (τρεις και) οι γλώσσες και το καλκάνι. Όσον αφορά τη σάρκα του, όταν το ζουλήξεις πρέπει να επανέρχεται προς τα έξω και να μην παραμένει μέσα.

Τα μάτια του τώρα, πρέπει να είναι «ζωντανά» και όχι «θολά». Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα φρεσκάδας, ο αγαπητός μας μπακαλιάρος του οποίου τα μάτια δε γυαλίζουν πάντα, και μπορεί να είναι θολά, παρά το γεγονός ότι είναι φρέσκος.

Πάμε στα βράγχια; Tα βράγχια του φρέσκου ψαριού έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα ή ροζ. Eίναι υγρά και όχι στεγνά.

Για ένα ασφαλέστερο «τεστ» φρεσκάδας, κάνε το εξής: Πιάσε το ψάρι από το κεφάλι και κράτα το ευθεία στον αέρα, παράλληλα με το έδαφος. Αν είναι σκληρό και η ουρά του «σούζα» προς τα πάνω ή ευθεία τότε είναι φρέσκο.

Αν όμως η ουρά του κρέμεται προς τα κάτω τότε… μάλλον δεν είναι και τόσο. Τέλος, έχε κατά νου ότι αυτά που εννοούμε ως «φρέσκα» ψάρια της αγοράς, είναι συνήθως ψαρεμένα προ τριών ημερών, ενώ τα ελληνικά ιχθυοκαλλιέργειας συνήθως δύο.

Πρόσφατα Άρθρα
Κλειστά τα σχολεία στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας Byron – Σε ποιους άλλους δήμους της χώρας δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία 4 Δεκεμβρίου 2025, 16:48
Κακοκαιρία Byron: Αναμένεται δύσκολο 48ωρο με ισχυρές βροχές 4 Δεκεμβρίου 2025, 08:29
Παιδική θνησιμότητα: Η ανεπαρκής ανάπτυξη ως τρίτη κύρια αιτία 3 Δεκεμβρίου 2025, 14:18
Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: «Δεν είναι ημέρα γιορτής αλλά διεκδίκησης» 3 Δεκεμβρίου 2025, 14:13
Ξεκινά η κακοκαιρία: Πού θα χτυπήσει; 3 Δεκεμβρίου 2025, 09:14
AI στα σχολεία: Ποια χώρα έχει τα πρωτεία; 2 Δεκεμβρίου 2025, 19:05
Καιρός: Nέα κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και νοτιάδες – Πότε και πού θα χτυπήσει 2 Δεκεμβρίου 2025, 08:43
Ελένη Φουρέιρα: Τρυφερή εξομολόγηση για τον σύντροφο και τον γιο της που της άλλαξε τη ζωή 30 Νοεμβρίου 2025, 10:52
ΗΠΑ: Έρευνες για πιθανή συσχέτιση 10 παιδικών θανάτων με εμβόλια COVID — Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία 30 Νοεμβρίου 2025, 10:47
Σημαντικό βήμα κατά του παιδικού καρκίνου: Το επίτευγμα δύο Ελλήνων επιστημόνων 30 Νοεμβρίου 2025, 10:38
Πτώση θερμοκρασίας και ισχυρά φαινόμενα το Σάββατο με την κακοκαιρία Adel 29 Νοεμβρίου 2025, 09:03
Υπογονιμότητα: Συστάσεις ΠΟΥ, για πρώτη φορά στην ιστορία! 29 Νοεμβρίου 2025, 08:00
Βία ανηλίκων: Εξαπλώνεται ο εφιάλτης 28 Νοεμβρίου 2025, 09:08
Τα 6 + 1 τρικ της Black Friday που πρέπει να προσέξεις 28 Νοεμβρίου 2025, 08:54
Adel: Σαρώνει την Αττική – Σφοδρή καταιγίδα και χαλάζι 28 Νοεμβρίου 2025, 08:32
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version